BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sok a civil áldozat Rafahban

Izrael vasárnap légicsapást mért Rafah több pontjára, emiatt tűz ütött ki, amely a lakóházakra is továbbterjedt. A jelentések szerint egyre több a civil áldozat.

Palesztin orvosok szerint sokan haltak meg a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban újabb izraeli támadásokban kedden, két nappal azután, hogy jelentések szerint egy légicsapás negyvenöt ember életét oltotta ki. A számos áldozatot követelő vasárnapi támadás nagy nemzetközi felháborodást váltott ki.

Israeli Strike Displaced People Camp in Rafah
Fotó: Middle East Images via AFP

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden Genfben arra figyelmeztetett, hogy még több palesztin fog meghalni, mert a Rafah elleni izraeli támadások megindítása óta teljesen leállították a súlyos betegek és a sebesültek egészségügyi okokból történő kimenekítését az övezetből. A Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet szerint legalább négy gránát csapódott be egy épületbe, és meg nem erősített becslések szerint az áldozatok száma meghaladta a húszat.

Előzőleg kedden a gázai hatóságok azt mondták, hogy 

újabb tizennyolc ember halt meg az éjszaka folyamán a Rafah elleni támadásokban.

Szemtanúk elmondása szerint az izraeli hadsereg kedden behatolt a város központjába. Az Ynet izraeli hírportál szerint izraeli harckocsikat vonultattak fel Tell-esz-Szultán negyedbe, amelyet a vasárnapi légicsapások eltaláltak. Az izraeli hadsereg közlése szerint csapatokat vonultattak fel Rafah körül a járókelők megvédelmezésére.

Az ENSZ palesztinokat segítő szervezete szerint mintegy egymillió ember menekült el Rafahból, amióta az izraeli hadsereg három hete megkezdte a legutóbbi offenzívát. A Nemzetközi Büntetőbíróság a múlt héten rendelte el, hogy Izrael azonnali hatállyal vessen véget a Rafah elleni hadműveleteknek. Izrael közölte: nem ismeri el a bíróság joghatóságát. A Hamász vezette palesztin terület egészségügyi minisztériuma szerint 

legkevesebb 36 096 ember halt meg és több mint 81 ezer sebesült meg a Hamász október 7-i Izrael elleni támadása kiváltotta gázai konfliktus kezdete óta.

A WHO régóta kéri: tegyék lehetővé, hogy több súlyos beteget, illetve sebesültet menekíthessenek ki a háború dúlta palesztin területről. Miközben palesztinok ezreinek van szüksége egészségügyi okokból sürgős evakuálásra, de eddig csak nagyon kevesen kaptak erre engedélyt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.