BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dermesztő kijelentést tett az izraeli főtanácsadó: nem a túszok kiszabadításán múlik a háború sorsa

Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó szerint az elkövetkező hónapokban lehetséges lesz a női, idős és beteg túszok kiszabadítása, ugyanakkor a hozzátartozóknak egyértelművé tette, Izrael nem fog véget vetni a háborúnak csak azért, mert a Hamász a túszok szabadon engedését lengette be.

A hírek szerint Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó csütörtökön azt mondta a Gázai övezetbe elrabolt túszok hozzátartozóinak, hogy a kormány nem fog beleegyezni abba, hogy véget vessen a Hamász elleni háborúnak, cserébe a terrorcsoport által fogva tartott összes túsz szabadon bocsátásáért – írja a The Times of Israel.

Forrás: AFP

A lap szerint ez az üzenet – amely egy heves megbeszélésen hangzott el, és amellyel Hanegbi állítólag több túsz hozzátartozóját is megsértette – volt az első alkalom, amikor egy magas rangú izraeli tisztviselő ilyen beismerést tett. 

Hanegbi tisztázta, hogy szerinte a kormány képes lesz elérni a jelenleg tárgyalt megállapodás első szakaszát, amely a női, idős és sebesült túszok szabadon bocsátását célozza derül ki a 12. csatornának kiszivárgott tárgyalási jegyzőkönyvből. Úgy vélik, hogy ezzel a 121 túsz közül legfeljebb 33-at tudnak ily módon kiszabadítani.

Hanegbi megjegyzései ugyanakkor arra utaltak, hogy a kormány szerint a Hamász nem hajlandó elengedni a többi túszt, ha Izrael nem egyezik bele a háború befejezésébe, és a jelenlegi koalíció elutasítaná ezt a követelést.

A terrorcsoport csütörtökön szigorította követeléseit, amikor közölte, hogy arról tájékoztatta a közvetítőket, hogy csak akkor tér vissza a túszejtésről szóló közvetett tárgyalásokhoz, ha Izrael beszünteti minden műveletét a Gázai övezetben. A Hamász közleményében közölte, hogy kész „teljes körű megállapodást” kötni Izraellel, beleértve az összes túsz szabadon bocsátását palesztin biztonsági foglyokért cserébe, de csak akkor hajlandó erre, ha „Izrael beszünteti a Gázai övezetben élő emberek elleni háborúját és agresszióját”.

A túszok hozzátartozóival folytatott találkozóján Hanegbi biztosította őket arról, hogy Izrael hamarosan biztosítja a megállapodás első szakaszának végrehajtását. 

Az alku első szakaszát, a humanitárius szakaszt néhány rövid hónapon belül megvalósítjuk. Legfeljebb pár hónapba és nem évekbe fog telni

idézték a 12-es csatornához kiszivárgott jegyzőkönyvek. Hozzátette azonban: „Nem hiszem, hogy ennek a kormánynak sikerülni fog a teljes megállapodást véghezvinnie. Ez a kormány nem fog olyan döntést hozni, hogy az összes túsz visszaszolgáltatásáért leállítja a háborút”.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.