BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén aligha ér véget az izraeli háború

A hadsereg már a haditervek ismertetésekor is jelezte, hogy 2024 a harcok éve lesz. Az izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó elárulta a győzelem feltételeit is.

A Hamász ellen indított háború a Gázai övezetben még legalább hét hónapig tart Cahi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó szerint, aki erről a Kan közszolgálati rádiócsatornának nyilatkozott szerdán.

háború, gáza
Fotó: Ronaldo Schemidt / AFP

Hanegbi szerint a hadsereg már a haditervek kabinet elé terjesztésekor elmondta, hogy a háború hosszú lesz, és 2024-et a harcok éveként határozta meg. Hozzátette, hogy az eredmények elmélyítése és a Hamász kormányzati és katonai képességének megsemmisítése érdekében az izraeli hadseregre idén még hét hónapnyi küzdelem vár.

A nemzetbiztonsági tanácsadó szerint 

a győzelemnek egyértelmű feltételei vannak: a Hamász infrastruktúrájának és katonai képességeinek a megsemmisítése, a túszok kiszabadítása és annak elérése, hogy Izraelt többé nem fenyegetik a Gázai övezetből.

A háború az izraeli társadalom mentális egészségét is megviselte

Az izraeli parlament, a kneszet egészégügyi meghallgatásán arra is fény derült, hogy az országban jócskán megnőtt a mentális segítségre szorulók száma a Hamász október 7-i támadása után. Az iszlamista terrorszervezet mészárlását követő három hónapban 17 825 embert láttak el az erre szakosodott intézményekben, több mint háromszorosát a 2022-ben, és két és félszeresét a 2023 első kilenc hónapjában kezelteknek.

A rászorulókat 15 központban ápolják, valamint országszerte több tucat helyet működtettek az otthonaikból evakuált észak-izraeliek számára. A Gázai övezet mellett tartott, október 7-i parti mintegy kétezer túlélőjét is különleges szakmai segítségben részesítik. A zenei fesztiválon 364 embert gyilkoltak meg, és hatvanat hurcoltak el túszként a palesztin terroristák.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.