BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Destruction in Jabalia following Israeli army's withdrawal

Az izraeli hadsereg kivonult Gáza északi részéről, Rafahot támadják a fegyveres erők

Izrael 20 nap után befejezte a Gázai övezet északi részén indított hadműveletet, amivel párhuzamosan az izraeli fegyveres erők Rafah központjában a Hamász állásait támadták, egy fegyverraktárt megsemmisítettek.

Izrael befejezte a három hete indított hadműveletet a mindössze 1,4 négyzetkilométeres Dzsabáliában és kivonult Gáza észak részéről. A hadművelet során az izraeli csapatok (IDF) a Hamász 500-600 fegyveresével végeztek és 10 kilométernyi föld alatti alagutat semmisítettek meg, továbbá hét halott izraeli fogoly holttestét találták meg.

Destruction in Jabalia following Israeli army's withdrawal
Romhalmazzá vált a menekülttábor nagy része  / Fotó: Anadolu via AFP

Bár az IDF elhagyta a területet, ez nem jelenti a katonai műveletek befejezését Gáza északi részén, ugyanis az izraeli hadsereg bármikor visszatérhet. Az al-Dzsazíra szerint a hadjárat során több mint ezer ház pusztult el Dzsabáliában, a menekülttábor mintegy 70 százaléka romhalmazzá vált.

Az izraeli fegyveres erők ezzel párhuzamosan Rafah központjában a Hamász rakétakilövőit és alagutakat támadták, az IDF közölte: megsemmisítették a fegyveres csoport egyik fegyverraktárát. Izrael május 6-án indított szárazföldi támadást a város ellen, és azóta főként annak keleti kerületeiben és az egyiptomi határ közelében tevékenykedik.

A héten a város nyugati, Tel al-Sultan nevű kerületébe is bevonult, ahol szemtanúk szerint heves összecsapások zajlottak a Hamász harcosaival. A támadás kezdete óta több mint egymillió palesztin menekült el a városból, szétszóródva Gáza déli és középső részén.

Dermesztő kijelentést tett az izraeli főtanácsadó: nem a túszok kiszabadításán múlik a háború sorsa

Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó szerint az elkövetkező hónapokban lehetséges lesz a női, idős és beteg túszok kiszabadítása, ugyanakkor a hozzátartozóknak egyértelművé tette, Izrael nem fog véget vetni a háborúnak csak azért, mert a Hamász a túszok szabadon engedését lengette be. Ez volt az első alkalom, amikor egy magas rangú izraeli tisztviselő ilyen beismerést tett.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.