BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi történhet Trumppal, miután bűnösnek találták?

A volt elnök ügyében a büntetést a republikánus elnökjelölő gyűlés előtti napokban határozza meg a bíró. De Trump fellebbezhet addig az ügyben.

Egy New York-i esküdtszék csütörtökön bűnösnek találta Donald Trump volt amerikai elnököt 34 rendbeli okirathamisítás bűnében,

ezzel Trump lett az Egyesült Államok első elnöke, akit bűncselekményért felelősségre vonnak.

Trump
Trump bűnös az esküdtek szerint / Fotó: AFP

Mik voltak a vádak?

Donald Trumpot 34 rendbeli okirathamisítással vádolták Stormy Daniels pornószínésznő hallgatásért kifizetett 150 ezer dollár (közel 54 milli forint) lepapírozása miatti anomáliák miatt. Noha ez önmagában csak szabálysértés lenne, a vád szerint ezzel a volt elnök további bűncselekményeket – adócsalást és a kampányfinanszírozási szabályok megsértését – igyekezet elleplezni, ami már bűncselekmény. A vád szerint a fizetést intéző Michael Cohen kiadásait Trump jogi kiadásokként könyvelte el, noha nem erről volt szó.

Mi történik most?

Az ügyben a következő lépés a büntetés meghatározása, az ügyben eljáró bíró Juan Merchan július 11-én ismerteti a büntetési tételt, alig pár nappal a republikánus elnökjelölő gyűlés előtt. 

A bíró döntése szerint Trump addig szabadlábon maradhat.

Általában a bűncselekményért elítélt vádlottak kapnak valamekkora börtönbüntetést a Bloomberg szerint, ám ez nem szükségszerű. Merchant bíró dönthet próbára bocsátás vagy épp pénzbírság mellett is. A börtönbüntetést nehezíti, hogy a volt elnöknek ebben az esetben is jár a titkosszolgálat 24 órás védelme. 

Az úgynevezett E osztályú bűncselekményekért 16 hónaptól 4 évig terjedő börtön szabható ki.

Mivel több mint egy rendben találták bűnösnek Trumpot, a bíró dönthet úgy, hogy az összes büntetést egyszerre töltse le, vagy úgy is, hogy mindegyik külön számítson, ám ez utóbbi nem valószínű jogi szakértők szerint.

Fellebbezhet-e Trump?

Igen, és a republikánus elnökjelölt az ítélet után azonnal jelezte is, hogy meg fogja támadni az ítéletet. Az első lépés a manhattani fellebbviteli bíróság lehet, amit a New York-i Fellebbviteli Bíróság követhet, de 

az ügy végül a Legfelsőbb Bíróság elé is kerülhet. 

Arról Merchant bíró dönthet, hogy a fellebbviteli eljárás alatt szabad maradhat-e. Noha New York államban általában a vádlottak bebörtönözhetők a fellebbezés ideje alatt, Trumpot nem erőszakos, fehérgalléros bűncselekménnyel vádolják, így könnyen lehet, hogy megőrizheti szabadságát ezen idő alatt.

Indulhat-e elítéltként az elnöki címért Trump?

Igen, az amerikai alkotmány nem várja el a büntetlen előéletet a jelöltektől. Nem is Trump lenne az első elnökjelölt, aki elítélt bűnözőként száll versenybe az elnöki posztért. Azt nem tudni, hogy az esküdtszék döntése hogyan befolyásolja a novemberi elnökválasztás kimenetelét, ám ha megválasztják, úgy az Egyesült Államok államfője egy elítélt bűnöző lesz, ami nem megszokott a legtöbb országban. Trump ugyanakkor helyzetét Nelson Mandelához hasonlította, aki 27 évet ült börtönben az apartheid-rendszer ellenzéséért.

Kegyelmet adhat-e magának Trump, ha elnökké választják?

Ebben az ügyben nem, mert az eljárást állami és nem szövetségi hatóságok indították. Ugyanez igaz a Georgiában indított eljárásra, ugyanakkor két másik, ellene indított szövetségi ügyben adott a lehetőség, hogy önmagának adjon kegyelmet, akár még az ítélet előtt is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.