BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Netanjahu: Izrael egzisztenciális háborúban áll, a léte a tét

Az izraeli miniszterelnök az emlékezés napján mondott beszédet. Benjamin Netanjahu szerint nincs más lehetőségük, meg kell nyerni a Hamász elleni háborút.

Izrael olyan egzisztenciális háborúban van, amelyben a vereség nem opció számára – jelentette ki hétfőn az emlékezés napja alkalmából tartott Herzl-hegyi katonai ünnepségen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Banjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök, Izrael, Hamász, háború
Benjamin Netanjahu az emlékezés napján tartott megemlékezésen / Fotó: Gil Cohen-Magen / MTI / EPA / AFP

Vagy mi, Izrael, vagy ők, a Hamász szörnyszülöttjei. Izrael léte, szabadsága, biztonsága és jóléte a tét

– hangsúlyozta a The Jerusalem Post beszámolója szerint a miniszterelnök. Hozzátette, hogy ha Izrael kudarcot vall, akkor egy újabb, október 7-éhez hasonló terrortámadással nézhet szembe, amelyben kínzás, mészárlás, nemi erőszak és rabszolgaság lesz a sorsa. Éppen ezért az ország célja az, hogy megnyerje ezt a harcot.

„El fogjuk érni a győzelemhez kitűzött célt, amelynek egyik legfontosabb eleme az összes túsz kiszabadítása” – mondta Netanjahu. Felhívta a figyelmet, hogy Izrael először ünnepelte az emlékezés napját a Hamász október 7-i dél-izraeli inváziója óta, amelyben több mint 1200 embert öltek meg és 252 civilt ejtettek túszul. Bő fél évvel a terrortámadást követően a Gázai övezetben még mindig 132 ember van a palesztin terrorszervezet fogságában.

Izrael továbbra is jelentős nemzetközi nyomás alatt van a hetek óta tervezett, Rafah elleni támadása kapcsán. Az Amerikai Egyesült Államok és szövetségesei ugyanis nem támogatnának egy olyan katonai műveletet, amely nem tudja garantálni a helyi civil lakosság biztonságát. A kétszázezres Rafah városába és környékére az izraeli háború kitörése óta rengeteg civil menekült a Gázai övezetből, azonban a készülő nagyszabású támadás, és a már zajló kisebb akciók miatt egyre többen próbálják elhagyni a várost.

Netanjahu: a körmünkkel harcolunk Rafahnál, ha Amerika nem ad fegyvert

Miután a Hamász felállt a tárgyalóasztaltól, Benjamin Netanjahu kijelentette, hogy országa foggal-körömmel harcolni fog Rafahnál, hogy kézre kerítsék az ott bujkáló terroristákat. Izrael kedden vonult először tankokkal Rafah ellen, de a kidolgozás alatt lévő nagy offenzíva még hátravan.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.