BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási meglepetés a katalán választáson: a szocialisták saját otthonában győzték le Carles Puigdemontot

A Katalán Szocialista Párt nyerte a helyhatósági választásokat. A Carles Puigdemont vezette katalán függetlenségi párt a második helyre szorult.

A Katalán Szocialista Párt (PSC) nyerte a helyhatósági választásokat a kelet-spanyolországi Katalónia tartományban vasárnap, de nem szerzett önálló kormányzóképes többséget a régióban. A PSC a leadott szavazatok 29,9 százalékával 42 mandátumot nyert az újonnan alakuló, 135 fős tartományi parlamentben. A párt elnöke Salvador Illa.

Socialist Party candidate and former Spanish Health Minister Salvador Illa wins Catalan regional electionsBARCELONA, SPAIN - MAY 12: Socialist Party of Catalonia (PSC) candidate and former Spanish Health Minister Salvador Illa (C) greets attendees after winning the Catalan elections at the PSC headquarters in Barcelona, Spain, on May 12, 2024. Adria Puig / Anadolu (Photo by Adria Puig / ANADOLU / Anadolu via AFP)
katalán választás
Salvador Illa, a Katalán Szocialista Párt elnöke ünnepli a győzelmet / Fotó: AFP

Második helyen a Carles Puigdemont vezette Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) függetlenségi párt végzett 21,6 százalékos támogatottsággal és 35 mandátummal. A korábbi elnök Puigdemontnak a teljes kampányát Franciaországból kellett folytatnia. Harmadik lett a voksok 13,8 százalékával és 20 mandátummal az autonóm közösséget eddig kisebbségben kormányzó Köztársasági Baloldal (ERC) függetlenségi párt.

A konzervatív Katalán Néppárt (PPC) 15, a politikai palettán tőle jobbra elhelyezkedő Vox 4, a baloldali Comuns 6, a függetlenségi CUP négy és az ultrajobboldali Katalán Szövetség (Aliança Catalana) két képviselői helyet szerzett. A választás eredményeként hosszú idő óta most először nem kerültek többsége a Spanyolországtól elszakadást szorgalmazó függetlenségi pártok a katalán parlamentben.

A szavazásra jogosult 5,7 millió választópolgár 57,9 százaléka adta le voksát a nap folyamán.

A választást megzavarta, hogy a Rodalies elővárosi vonatok két vonalán is vezetéklopás miatt órákig szünetelt a forgalom. Sokan panaszkodtak, hogy emiatt nehezen jutottak el a kijelölt szavazóhelyekre.

Váratlan fordulat: mégsem mond le a spanyol miniszterelnök

Pedro Sánchez a felesége elleni nyomozás ellenére sem mond le. A spanyol miniszterelnök szerint a nyomozást komolyan kell venni, de számára nem ez a legfontosabb.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.