Először készíthet olyan svájci bicskát a gyártó, amely penge nélkül érkezik, miután egyre jobban elszaporodtak a késeléses bűncselekmények világszerte, ami a hatóságok szigorát is kiváltotta.

Swiss army knives are displayed 06 July 2007 in a shop in Montreux. Symbol of Swiss quality, the famous knife will change its colour, passing to green with new functions, Switzerland's army said on Friday. Always featuring a white cross, the emblem of Switzerland, the multi-fonction pocket knife will replace the 1961 model, gray color for the army, red for the sale to the public. The new knife will be supplied to the troops at the end of 2008. (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP) svájci bicska
Szinte elképzelhetetlen penge nélkül a svájci bicska / Fotó: AFP

A kések hordozását tiltó vagy korlátozó szabályokra válaszul az ikonikus bicskát gyártó családi vállalat, a Victorinox elkezdte a híres termék penge nélküli változatának a fejlesztését. A The Guardian idézi a céget vezető Carl Elsener szavait, aki elmondta, hogy aggodalommal figyelik a kések egyre szigorúbb szabályozását és azt, hogy egyre több piacon tartják fegyvernek a pengét.

Különböző sportokhoz készülhetnek penge nélküli svájci bicskák

A cégvezető szerint egy biciklisták számára hasznos eszközben gondolkodnak, ugyanis nekik sok szerszámra lehet szükségük, de a kés az nincs ezek között. Mint mondta, kifejezetten a golfozók számára már létrehoztak egy terméket.

A késeléses támadások Nagy-Britanniában különösen elszaporodtak, és az egyik bíró egy tinédzser halála miatt beszélt a késes bűnözés pestiséről, ami az áldozat életét követelte. Brit sajtóhírek szerint 

a testpáncélok iránti kereslet is megnőtt az áruházi biztonsági őrök körében, miután az elmúlt két évben 65 százalékkal nőtt az erőszakos esetek száma.

A Victorinox történetében nem ez az első eset, hogy a szabályok szigorodása rosszat tesz az üzletnek, a zsebkések eladása ugyanis mintegy 30 százalékot esett a World Trade Center tornyait ledöntő terrortámadások után, amikor szintén szigorúbb korlátokat állítottak a kések hordozása elé a hatóságok.

Elsener szerit ezért döntöttek most úgy, hogy különböző célokra szánt, pengementes bicskát fejlesztenek, ugyanis a jelenleg kapható mintegy 400 változat egyike sem ilyen. Pedig 2016-ban még a bicskák szülőhazájában, Svájcban is szóba került a törvényhozásban az 5 centiméternél hosszabb pengéjű kések betiltása. Az egyik képviselő fel is vetette, hogy ebbe a svájci bicskák is beletartoznának, így a javaslatot végül nem fogadták el. Az 1891-ben létrehozott zsebkésből a Victorinox évente 10 millió darabot ad el.