Újabb háborús bűnnek nevezte kedden az izraeli hadsereg Rafah ellen indított szárazföldi hadműveletét Cevdet Yilmaz török alelnök. „Izrael a Hamász Katar és Egyiptom tűzszüneti megállapodásra tett javaslatának elfogadása után alig egy nappal szárazföldi offenzívát indított Rafah ellen, ezzel tovább növelte a palesztin területeken október 7. óta elkövetett háborús bűnei számát” – írta Cevdet Yilmaz török alelnök az X-en. Kína szintén hangot emelt Izrael ellen, és felszólította Izraelt a Rafah elleni támadások leállítására.

Izrael, Rafah
Törökország és Kína is bírálja Izrael Rafah ellen vonulását / Fotó: AFP

Yilmaz azt is elmondta, hogy Ankara továbbra is az izraeli vezetés elleni törvényes fellépésre törekszik. Az egyiptomi külügyminisztérium a rafahi átkelőhely fölötti irányítás izraeli átvétele után arra figyelmeztetett, hogy 

Izrael rafahi szárazföldi hadművelete veszélyezteti a tűzszüneti megállapodás érdekében tett erőfeszítéseket.

Törökország csütörtökön leállította az Izraellel folytatott kereskedelmet, ami tovább fokozta a már eleve magas feszültséget az egykori szövetségesek között – ismertette két török tisztviselő. A döntés tovább szélesíti az április elején bevezetett török exportkorlátozást Izrael ellen.

„Peking felszólítja Izraelt, tegyen eleget a nemzetközi közösség többször elismételt felszólításainak, hagyjon fel a Rafah elleni támadásokkal, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a Gázai övezetben kialakult humanitárius válság ne súlyosbodjon” – közölte sajtótájékoztatóján Lin Csien kínai külügyi szóvivő.

A háború és az erőszak nem jelent valódi megoldást és nem vezet tényleges biztonsághoz

– tette hozzá Lin Csien.

A Hamász terrorszervezet tűzszüneti, illetve fogolycsere-egyezményre adott pozitív válasza után az izraeli hadsereg hétfőn, légicsapásokat követően elfoglalta a rafahi határátkelő gázai oldalát az egyiptomi határnál. A Gázai övezet déli részén fekvő, túlzsúfolt Rafah városa a kitelepítettek hatalmas táborává vált, ahol csaknem 1,5 millió palesztin él katasztrofális körülmények között.