BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna cáfolja Robotine orosz megszállását

Május elején az orosz csapatok már egyértelműsítették jelenlétüket a területen, orosz védelmi minisztérium szerint pedig kedden elfoglalták a várost. Ukrajna most egyértelműen cáfolta, hogy orosz kézre került volna a terület.

Ukrajna nem vesztette el a Robotine városánál lévő területet – jelentette be Dmitro Lihovij, a vezérkar szóvivője csütörtökön. Egy nappal korábban az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy elfoglalták a Zaporizzsja megyei várost – ezt cáfolja most az ukrán vezetés. Az elmúlt napokban nőtt a katonai jelenlét a területen és fokozódtak a harcok.

Soldiers of 65th separate mechanized brigade together with adjacent units defend Ukraine in Zaporizhzhia sector, Ukrajna
Ukrajna cáfolja Robotine orosz megszállását / Fotó: NurPhoto via AFP

Robotine 15 kilométerre fekszik Orkinhivtól és 70 kilométerre Zaporizzsjától, a várost Ukrajna még 2023 nyarán foglalta vissza. Lihovij szerint az elmúlt nap folyamán az orosz csapatok négyszer támadták meg a védelmi vonalat Robotine közelében – írja a The Kyiv Independent.

Nem veszítettük el pozícióinkat

– mondta a szóvivő. Május elején az X közösségi oldalon háborús mikrobloggerek arról számoltak be, hogy Robotine falut az a veszély fenyegette, hogy éppen úgy körülveszik, mint korábban Avgyijivkát. A beszámolók szerint május elsején 

az orosz csapatok egyértelművé tették ottlétüket, egy a városon belül felhúzott orosz zászlóval.

Az Egyesült Államok komoly figyelmet összpontosít arra, hogy az ukrán elnök által a héten kért további Patriot rakétarendszereket és egyéb légvédelmi eszközöket előteremtse szövetségesének – jelentette be az amerikai külügyminisztérium azt követően, hogy Antony Blinken külügyminiszter szerdán Kijevben tanácskozott ukrán kollégájával Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel. Az már korábban nyilvánosságra került, hogy Washington újabb pénzügyi támogatást is nyújt Kijevnek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.