Közélet

Zelenszkij szerint Ukrajna már teljesít minden feltételt az uniós csatlakozási tárgyalásokhoz

Az Európai Parlamenthez fordult további és időben érkező védelmi támogatásért az X-en Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szerint országa minden feltételt teljesített az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. Zelenszkij kiállt a balkáni országok és Moldova tagjelölti státusza mellett is.

Ukrajnának további és időben érkező védelmi támogatásra van szüksége, olyanra, amelynek segítségével meghiúsíthatja Oroszország bosszúból fakadó idei támadási tervét, ebből a szempontból pedig az Európai Parlament álláspontjának továbbra is döntő jelentősége van – posztolta ki az X-en csütörtökön az európai béke és egység tiszteletére az EU-ban minden évben megtartott Európa Nap alkalmából Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

This handout photograph taken and released by Ukrainian presidential press service on February 23, 2024 shows Ukraine's President Volodymyr Zelensky attending with Denmark's Prime Minister (not pictured) a memorial ceremony at the Field of Mars of Lychakiv Cemetery in Lviv. (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Ukrainian presidential press service" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Zelenszkij
Az Európai Parlamenttől kért segítséget Zelenszkij az Európa Nap alkalmából / Fotó: AFP

Zelenszkij: Ukrajna minden feltételt teljesített

Az államfő hozzátette, hogy Ukrajnának és az EU egyesült Európa tervének további elvi politikai támogatásra van szüksége, hogy egyetlen olyan európai nemzet se maradjon ki az európai egységből, amely osztja és védi a közös európai értékeket.

Ukrajna minden szükséges feltételt teljesített ahhoz, hogy az uniós csatlakozási tárgyalási keret – a korábbi megállapodásnak megfelelően – idén júniusban elfogadható legyen, és ténylegesen megkezdődhessenek a tárgyalások – folytatta Zelenszkij.

Az ukrán elnök nyilatkozatában kiállt más országok tagjelölti státusza mellett is. A balkáni népek és Moldova is Európa része – emelte ki, és mint hangsúlyozta, abban is bízik, hogy egyszer majd Grúzia és Fehéroroszország is részt vehet az Európa Nap megünneplésében.

Mindez – mondta – már tükröződik az Európai Parlament állásfoglalásaiban, de nagyon fontos, hogy ezeket végre is hajtsák.

Győzelem Napja helyett Európa Nap

Az Európa Napot egyébként az a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat tiszteletére vezette be, annak évfordulójára. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én fogalmazta meg az európai politikai együttműködés új formájára vonatkozó elképzelését, amely elképzelhetetlenné tenné az európai nemzetek közötti háborút. Schuman nyilatkozatát tekintik a mai Európai Unió kezdetének.

Volodimir Zelenszkij tavaly döntött úgy, hogy Ukrajnában is megünneplik május 9-én az Európa Napot, a korábban a szovjet hagyományok nyomán ezen a napon tartott, a náci Németország legyőzéséről megemlékező Győzelem Napja helyett, amelyet a nyugati országok példája nyomán május 8-ra helyeztek át.

 

 

Ukrajna Európa Nap Schuman-nyilatkozat támogatás Európai Parlament
Kapcsolódó cikkek