BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 266. napja – Brutális következményekkel járhat az Izrael és a Hezbollah közötti háború

Összefoglaló:

Az izraeli–libanoni határ mindkét oldalán szellemvárosok és romba döntött falvak állnak, miután a Hamász október 7-i támadása után Izrael és a Hezbollah is gyakran lövik egymást, noha mind a két fél állítja, hogy elkerülné a teljes körű háború kirobbanását.

háború, hezbollah, izrael, libanon
Az izraeli hadsereg és a Hezbollah egyre gyakrabban vált tüzet a libanoni határon / Fotó: Jalaa  Marey / AFP

Azonban a harcok egyre hevesebbek a térségben, ebben a hónapban már mintegy 900 lövedéket lőtt ki Izrael irányába a Hezbollah, melynek vezetője szerint önkéntesek tömegei jelentkeznek, hogy harcoljanak a zsidó állam ellen. Mindeközben Izrael egyre mélyebb csapásokat mér a libanoni székhelyű iszlamista szervezetre, sőt haditervet is készített egy offenzívára.

Az egész régió lángba borulhat, ha tovább eszkalálódik Izrael és a Hezbollah konfliktusa

Szakértők szerint az eszkaláció akár jelentős régiós háború kirobbanásához vezethet, emelkedő olajárakkal és zuhanó tőkepiacokkal, amit senki sem szeretne.

Nem meglepő, hogy amerikai és francia diplomaták Jeruzsálemben és Bejrútban azon dolgoznak, hogy elkerüljék a harcok elmérgesedését, hiszen az Irán más szövetségeseit is bevonhatja a konfliktusba Szíriából, Irakból vagy épp Jemenből. Noha Washington nem rendelkezik közvetlen kapcsolattal az Egyesült Államok által terrorszervezetként nyilvántartott Hezbollahhal, a libanoni házelnök, Nabih Berri segítségével tudnak üzenni az iszlamista szervezetnek.

Az amerikai terv értelmében 

a Hezbollahnak vissza kellene vonnia harcosait a határtól, ám erre kevés az esély, amíg Gázában nem sikerül elérni a fegyvernyugvást.

António Guterres ENSZ-főtitkár a múlt héten felhívta a figyelmet, hogy mindössze egyetlen téves következtetés vagy túlreagálás valamelyik fél részéről katasztrófához vezethet. Mint mondta, a régió népei nem engedhetik meg, hogy Libanonból újabb Gáza váljon.

A libanoni háború pusztítóbb lehet a gázainál is

A párhuzam bár sok szempontból jogos, ám a Hezbollah és Izrael háborúja sokkal pusztítóbb lehet, mint a zsidó állam és a Hamász közötti összecsapás. Bár mindkét iszlamista csoport Irán támogatását élvezi, a perzsa állam számára a Hezbollah sokkal fontosabb, és a libanoni csoport hadereje is jóval nagyobb, mint a Hamászé.

Az elmúlt 18 évben a Hezbollah mintegy 100 ezer fős hadsereget gyűjthetett össze, 150 ezer rakétával, 

melyek fele akár a nagy izraeli városokat is elérheti. Mindehhez pedig drónok egyre növekvő serege is társul. Noha az izraeli légvédelem számos fejlett rendszert vonultat fel a Vaskupolától Dávid parittyáján át az Arrow rendszerekig, ez a rakétamennyiség túlterhelheti a rendszert a Bloomberg összefoglalója szerint.

Egy esetleges háború az izraeli gazdaságot is érzékenyen érintené, az ország pénzügyminisztériumának vezető közgazdásza szerint a jelenlegi 1,9 százalékos növekedés helyett másfél százalékos csökkenést és az ország hitelképességének leminősítését hozná magával.

A határ másik oldalán egy esetleges háborúnak sok milliárd dollárnyi pusztítás lenne a következménye.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.