BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 832. napja – Újabb olasz légvédelmi rendszerrel bővül Ukrajna

null
Összefoglaló:

Ukrajna újabb légvédelmi támogatást kap Olaszországtól: újabb SAMP/T légvédelmi rendszer kerül az orosz–ukrán frontra, mely az egyetlen európai gyártás, ami képes ballisztikus rakéták elfogására. Antonio Tajano, az olasz Minisztertanács alelnöke azt mondta, hogy Ukrajna kimondottan ezt a légvédelmi egységet kérte Olaszországtól, hogy ezzel támogassák őket. Azt nem tudni, hogy az új SAMP/T mikor érkezik meg Ukrajnába.

Ukrajna, SAMP/T légvédelmi rendszer, air defense system
Újabb olasz légvédelmi rendszerrel bővül Ukrajna / Fotó: AFP

Ukrajna felkérte nemzetközi partnereit, hogy fokozzák hozzájárulásukat az ukrán légvédelemhez, mivel március óta megnövekedett az energetikai infrastruktúrát célzó orosz csapások, valamint a Harkiv megyében pusztító légi támadások száma – írja a The Kyiv Independent. Korábban, még 2023-ban 

Franciaország és Olaszország közösen már szállított Ukrajnának SAMP/T rendszert.

Egy közeli forrás arról számolt be, hogy a legújabb SAMP/T rendszert Kuvaitban telepítik, de hamarosan vissza kell térnie Olaszországba. A múlt hónapban a G7-ek külügyminiszterei ígéretet tettek Ukrajna légvédelmi kapacitásának megerősítésére, hogy megvédjék a civileket és a kritikus infrastruktúrát az orosz támadásoktól.

Továbbra is azon megy a vita, hogy Ukrajna támadhat-e nyugati fegyverekkel orosz területeket. Az orosz–ukrán háború közelmúltbeli heteken zajlott harctéri eseményei és a Harkiv környéki megnövekedett orosz katonai aktivitás miatt Kijev úgy döntött, hogy a harkivi területen veti be a Németországtól kapott Patriot rakétarendszert.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.