BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
FRANCE-LIBYA-CONFLICT

Az orosz–ukrán háború 835. napja – új vadászgépeket kap Ukrajna, az ukrán pilóták kiképzése Franciaországban zajlik – videó

Egyelőre nem tudni, hogy Franciaország hány Mirage 2000-5 típusú vadászgépet küld Ukrajna számára. Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor ismét kijelentette, hogy továbbra is támogatják az ukránokat, és Oroszországgal, illetve népével semmi esetre sem állnak háborúban.

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajna számára, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban – közölte Emmanuel Macron francia elnök. „Pénteken jelentjük be a Mirage 2000-5-ök átadását Volodimir Zelenszkij ukrán elnök franciaországi látogatása alkalmából” – mondta az államfő a két legnézettebb országos tévécsatorna, a kereskedelmi TF1 és az állami France 2 híradóinak adott élő interjújában.

Ukrajna, vadászgép, Franciaország
Új francia vadászgépeket kap Ukrajna – az ukrán pilóták kiképzése Franciaországban zajlik / Fotó: AFP

Emmanuel Macron a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából 25 állam- és kormányfő részvételével tartott megemlékezés színhelyéről nyilatkozott, ahova többek között az ukrán elnök is meghívást kapott. A francia elnök elmondta: 

a vadászgépek ukrán pilótáit Franciaországban fogják kiképezni még az idén, s Franciaország további 4500 ukrán katona kiképzést is tervezi. 

Jelezte, hogy jelenleg egyetlen francia katonai kiképző sem tartózkodik Ukrajnában. Emmanuel Macron elmondta: Franciaország továbbra is támogatást nyújt Ukrajnának ahhoz, hogy „ellenálljon, de nem akarja a háború eszkalálódását”. 

Mi semmi esetre sem állunk háborúban Oroszországgal és a népével

– jelentette ki. Elmondta, hogy pénteken az ukrán elnökkel egy új együttműködést kötnek a vadászgépek átadásáról, de nem pontosította, hány Mirage-ról van szó. Az Ukrajnába esetlegesen küldendő katonai kiképzők kérdésével kapcsolatban Emmanuel Macron azt mondta, hogy „nem lehet tabu ebben a témában”.

Szerinte Ukrajna szuverén, és nem arról van szó, hogy a harci övezetbe mennek kiképzésre, ám amikor Ukrajna kihívással néz szembe, akkor válaszolniuk kell, ahogy eddig is tették minden alkalommal. Macron 

beleegyezett, hogy Ukrajna csapást mérjen Oroszországra azokról a területekről, ahonnan a rakétákat kilövik.

Oroszország lett a világ legdurvábban szankcionált országa : az Egyesült Államok és az Európai Unió, valamint a Nyugattal szövetséges államok (Japán, Ausztrália, Egyesült Királyság stb.) több mint 18 ezer büntetőintézkedést vezettek be az eurázsiai ország ellen. Ebből 16 ezer az orosz–ukrán háború kirobbanása után lépett érvénybe, és ezek jóval súlyosabbak a 2022 februárja előtt bevezetett szankcióknál.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.