BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 840. napja – Kijevet bombázták az oroszok

Military training of the Ukrainian Army Infantry Brigade in Donetsk Oblast
orosz ukrán
Összefoglaló:

Az orosz erők támadást indítottak éjszaka, több ukrán régiót célozva. Kijevben is robbanásokról számolt be a helyi sajtó – írta a The Kyiv Independent.

Military training of the Ukrainian Army Infantry Brigade in Donetsk Oblast
Ukrán katona gránátot hajít el / Fotó: Anadolu via AFP

Mint kiderült, az oroszok rakétákat lőttek az ukrán főváros irányába, de a légvédelem helytállt – jelentette a város katonai igazgatása. Hozzátették, hogy a lehulló törmelék okozott károkat. Egy sérültről tud eddig a hatóság. Emellett a támadás következtében tűz ütött ki egy ipari létesítményben. A lehulló törmelék egy házat, egy benzinkutat és egy garázst is megrongált a megyében.

Az ukrán védelmi minisztérium délelőtt bejelentette, hogy lelőtte mind a 24 darab, Oroszország által indított Sahid típusú drónt, valamint egy H–47M2 Kinzsal ballisztikus rakétát és négy H–101 típusú cirkálórakétát Kijev, Dnyipropetrovszk, Zaporizzsia, Poltava, Harkiv és Vinnicjaoblaszt felett. Oroszország állítólag egy Iszkander–M ballisztikus rakétát is elindított, de a légierő nem jelentette, hogy elfogták.

A Sahid típusú drónok közül 11-et Dnyipropetrovszk megyében vetettek be, ahol a támadások súlyos anyagi károkat okoztak, és két embert megsebesítettek: egy 39 éves férfit és egy 40 éves nőt, 13 éves fiuk pedig sokkot kapott.

Az elmúlt hónapokban Oroszország fokozta támadásait Ukrajna gazdasága ellen, és ismét megtámadta az ország energiahálózatát. 

Oroszország egyik legnagyobb félelme: Ukrajna könnyedén megtámadhatná a Krímet

Az orosz fekete-tengeri flotta meggyengülésével kérdésessé vált a Krím sorsa. Meglehet, hogy egyelőre egy elsüllyeszthetetlen repülőgép-hordozónak tűnik (ahogy Vlagyimir Putyin nevezte korábban), viszont ugyanez a veszélye is: Oroszország sok fontos hadi egységet tömörített a félszigetre, ezzel pedig Ukrajna egyik legnagyobb célpontjává vált.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.