BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ECR Meloni

Brüsszeli kavarások - jobb- és baloldali egységfront készülődik

Giorgia Meloni frakciója (ECR) a liberális Renew-t megelőzve a harmadik legnagyobb csoportosulás lehet az Európai Parlamentben. A magyarellenes román AUR csatlakozása az ECR-hez viszont kizárja a Fidesz csatlakozását. A baloldalon szintén egységfront formálódik, a szocialisták, a Baloldal és a Zöldek részvételével.

Giorgia Meloni euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciója diadalmasan jelentette be, hogy immár az Európai Parlament harmadik legnagyobb ereje, és ezzel átvette a 2019 óta Emmanuel Macron neve által fémjelzett Renew által elfoglalt helyet. Az ECR-nek most 83 képviselői helye van, szemben a leköszönő parlament 69 képviselői helyével. Az EPP messze az élen áll, őket követik a szocialisták a második helyen.

ECR Meloni
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök – EP-frakciója, az ECR a harmadik legnagyobb lehet / Fotó: NurPhoto via AFP

Ez újabb kedvezőtlen fordulatnak tűnik a meggyengült liberálisok számára, ami tovább növeli Macron politikai gondjait. De 80 képviselővel a Renew még utolérheti az ECR-t – a harmadik helyért folyó küzdelem folytatódik, a liberálisok még növelhetik képviselőik számát. 

Meloni Rulez!

kommentálta a helyzetet Jan Zahradil, az ECR cseh veteránja az interneten. 

A képviselőcsoport mérete számít, de nem ez a legfontosabb cél

– mondta a kissé körültekintőbb lett Roberts Zīle, az ECR egyik meghatározó tagja. A nagy kérdés az, hogy vajon a Renew megelőzése jelentheti-e azt, hogy Meloni és cseh ECR-képviselőtársa, Petr Fiala befolyásosabb pozíciókra tehet szert az Európai Tanács jövő heti ülésén – ahogy ezt a csoport követeli. 

A válasz valószínűleg nem lesz. Egy magas rangú parlamenti tisztviselő a Politicónak nyilatkozva úgy vélte, hogy az ECR előretörése nem feltétlenül jelenti befolyásának növekedését is. 

A Néppárt, a szocialisták, a Renew és esetleg a Zöldek meg kell, hogy állapodjanak. Ellenkező esetben a többség szétesik

– mondta. 

ECR – jobb pozíciókra várva

Tervek persze vannak. Rob Roos, az ECR holland politikusa szerint a harmadik legnagyobb frakcióként „jobb pozíciókat tudnak elfoglalni a D’Hondt-képletnek megfelelően”, utalva az arányos rendszerben a mandátumok elosztásának képletére. Ez több helyet jelent a parlamentben, és annak bizottságaiban is. Roos azonban figyelmeztetett is: „addig nem szabad megszámolni a csirkéket, amíg ki nem keltek”. Ezzel arra utalt, hogy a Renew szemet vetett öt még „gazdátlan” EP-képviselőre – akik a Zöldekkel is tárgyalnak – és másokra is.

A momentum azonban kétségtelenül az ECR oldalán áll. A pillanatot ügyesen kihasználják az ECR új tagjai, köztük elsősorban Marion Maréchal, a francia radikálisok egyik kedvence, Marine Le Pen unokahúga. 

Nyilvánvalóan ez egy pluszerő, hogy nyomást tudunk gyakorolni minden olyan témában, ami érdekel minket

– mondta tegnap este egy videóban az X-en.

Az európai radikális erők összefogása azonban egyre trükkösebbé válik. A Fidesz korábban elképzelhetőnek tartotta, hogy csatlakozik az ECR-hez, jelenleg azonban ez nem valószínű. Kovács Zoltán kormányszóvivő Kocsis Máté nyilatkozatát posztolta, amely egyértelművé teszi, hogy a Fidesz nem kíván csatlakozni, miután a magyarellenes román AUR párt is belépett a politikai tömörülésbe. A Corriere della Sera című olasz lap arról írt, hogy Meloni sem támogatja a Fidesz csatlakozását. 

Egyesítés elkülönülve

Eközben viszont a hírek szerint a lengyel Jog és Igazságosság párt és a Fidesz aktívan vizsgálja az ECR és radikális Identitás és Demokrácia (ID) csoportok egyesítésének ötletét. Ezzel a brüsszeli lap értesülései szerint egy új konföderációt hozhatnának létre, amelyben mindkét oldal technikailag külön maradna, és – ami döntő fontosságú – nem kellene egyetérteniük Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban. Jan Zahradil „meglehetősen valószínűtlennek” tartja a formációt, bár posztjában hozzáteszi, hogy ő személy szerint szimpatizál a magyar miniszterelnökkel. Mások reménykednek. „A lehetőség még nyitva van” – mondta a brüsszeli lapnak az ECR frakció egy lengyel képviselője.

Eközben persze nem tétlenkedik a baloldal sem. Alekszisz Cíprasz volt görög miniszterelnök egy egységes baloldali képviselőcsoport létrehozására szólított fel az Európai Parlamentben, amely 

  • a szocialistákból, 
  • a baloldalból és a 
  • zöldekből állna. 

A valóság, a választási matematika, a társadalom sürgető szükségletei megkövetelik, hogy a baloldali és balközép pártok Görögországban, ahogy Európában is, többes számban és ne egyes számban beszéljenek

– mondta a visszatérésre készülő baloldali politikus. 

Néppárt: ET elnökségéért parlamenti elnökséget cserébe

Történnek a dolgok a csúcspozíciókról folyó háttértárgyalásokon is. Az a hír járja, hogy 

az Európai Néppárt lemond az Európai Tanács elnökségének felére vonatkozó követeléséről, helyette viszont öt évre kéri a parlamenti csúcspozíciót.

 A jelenlegi elnök, Roberta Metsola egyelőre visszafogottan nyilatkozott: „azon fogok dolgozni, hogy felépítsem a többséget, aztán pedig azon, hogy felépítsem az elnökséget” – mondta a hivatalban lévő elnök, miután megkapta az EPP egyhangú támogatását, hogy újra induljon 2,5 évre. „A szabályok szerint két és fél évente kell választást tartani, úgyhogy majd meglátjuk. Lépésről lépésre” – tette hozzá.

António Costa volt portugál miniszterelnök, akit a legesélyesebbnek tartanak az Európai Tanács következő elnöki posztjára ugyanakkor a portugál média szerint azt kérte, hogy az Európai Tanács kapjon több időt a vezető tisztségekről való megegyezésre –, de a Tanács elnöki posztjára való jelöltségét nem kívánta kommentálni.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.