BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
EU Flags In Brussels
soros elnökség
Európai Unió

Így akarjuk naggyá tenni Európát: részletek a magyar soros elnökségről

Július elsejétől a következő hat hónapban Magyarország irányítja az Európai Unió Tanácsának munkáját, a tagállamok közötti együttműködést építve, megállapodásokra törekedve. A Világgazdaság összeszedte, mivel készülünk, mi lesz a logónk és mik a legsarkalatosabb témák, amelyekre fókuszálnia kell hazánknak az elnökség alatt.

A magyar elnökség programját a múlt héten ismertette Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter és Kovács Zoltán magyar elnökségért felelős kormánybiztos. Az Európai Unió soros elnökségét ellátó többi tagállamhoz hasonlóan Magyarország is mottót és logót választott, de nem próbálta meg néhány kulcsfogalomban összefoglalni prioritásait.

EU Flags In Brussels
soros elnökség
Európai Unió
A soros elnökség alatt négy kiemelten fontos témával kell foglalkozni Magyarországnak / Fotó: NurPhoto via AFP

Elnökségünk mottója a „Make Europe Great Again” (Tegyük újra naggyá Európát) lesz. Bóka János szerint a mottó egyszerre utal az aktív és proaktív elnökségre, valamint arra, hogy a tagállamok együtt erősebbek, mint külön. Azt a felfogást is szimbolizálja, hogy Európa független globális szereplővé válhat.

A logó, a híres Rubik-kocka kiválasztása a magyar találékonyságra és problémamegoldó készségre, valamint az európai ügyek összetettségére utal. A kocka 27 elemből áll, ugyanannyi, mint az EU-tagállamok száma.

A kocka, ha egyszer megoldódik, lehetőséget ad arra, hogy egyszerre lássuk az európai egységet és a tagállamok és nemzetek akaratát és érdekeit.

Az országhármas,

  • Spanyolország,
  • Belgium
  • és Magyarország

egy 18 hónapos programot dolgozott ki, amely az egyik elnökségről a másikra való zökkenőmentes átmenetet kívánja biztosítani, de minden országnak vannak sajátos ügyei is, amelyekkel az elnökség alatt foglalkozni kell. Magyarország saját programjában hangsúlyozza, hogy rendkívüli körülmények és kihívások idején veszi át az elnökséget – írta a The Brussels Times.

Jogalkotás, együttműködés, koordináció: ezzel jár, ha egy ország az Európai Unió soros elnöke

Július 1-jétől Magyarország lesz az Európai Unió Tanácsának elnöke. Innentől kezdve hat hónapig hazánk irányítja az Európai Unió Tanácsának munkáját, a tagállamok közötti együttműködést és megállapodást építve. Kisokosunkból kiderül, hogyan is néz ki általánosságban, ha egy ország az unió soros elnöke.

A programban hangsúlyozták, hogy kontinensünk közös kihívásokkal néz szembe a szomszédságunkban zajló háború, az EU egyre jelentősebb lemaradása a globális versenytársak mögött, a törékeny biztonsági helyzet, az illegális migráció, a nemzetközi ellátási láncok sebezhetősége, a természeti katasztrófák, a klímaváltozás hatásai, és a demográfiai trendek hatása miatt.

Továbbá, mivel

2024 az átalakulás éve, a magyar elnökségnek az újonnan alakult Európai Parlamenttel és az Európai Bizottsággal együttműködve biztosítania kell a tanácsi munka folytonosságát.

A magyar program hét prioritás köré épül fel: egy új európai versenyképességi megállapodás elfogadása; az európai védelmi politika megerősítése; következetes és érdemeken alapuló bővítési politika; az illegális migráció megfékezése; a kohéziós politika jövőjének alakítása; gazdálkodó-orientált uniós agrárpolitika; és a demográfiai kihívások kezelése.

Orbán Viktor az EU-csúcson: nem tudjuk támogatni a jelölteket

A magyar miniszterelnök is megérkezett Brüsszelbe. Az EU-csúcs kezdete előtt újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, nem tudja támogatni a csúcspozíciók jelöltjeit. Orbán Viktor szerint azért nem támogatjuk Ursula von der Leyen bizottsági elnök újrázását, mert a jogállamiságot politikai alapon használja Magyarországgal szemben.

 

Ezek a lesznek a kiemelt témák az elnökség alatt

A csütörtöki maratoni EU-csúcs éjjelén az Európa Tanács ezeket a következtetéseket fogadta el a négy legfontosabb témában:

Ukrajna: miközben Ukrajna az önvédelem őt megillető, természetes jogát gyakorolja, az Európai Tanács az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatás célba juttatásának fokozására szólít fel. A Tanács szerint Kijevnek a lakosságának és kritikus energetikai infrastruktúrájának védelme érdekében sürgősen szükség van különösen légvédelmi rendszerekre, lőszerekre és rakétákra.

Versenyképesség fejlesztése: az Európai Tanács várakozással tekint az új európai versenyképességi megállapodás valamennyi területén az év végére elérendő, gyors és határozott előrehaladás elé, és továbbra is foglalkozni fog a kérdéssel.

Biztonság és védelem: az ET felkéri a tagállamokat, a Bizottságot és a főképviselőt, hogy hatásköreikkel összhangban folytassák a munkát valamennyi területen, különös tekintettel az alábbiakra:

  • a kritikus képességek területét érintő hiányosságok feltárása,
  • az európai védelmi ipari stratégia,
  • és az európai védelmi ipari programra irányuló javaslat kidolgozása.

Közel-Kelet: A Tanács megállapította, hogy a palesztin államiság felé vezető hiteles út egy politikai folyamat kulcsfontosságú eleme. Az unió tevékenyen hozzá fog járulni a Gáza újjáépítésére irányuló koordinált nemzetközi erőfeszítésekhez. Támogatni fogja emellett a Palesztin Hatóságot a szükséges reformok végrehajtásában és az intézményi kapacitások építésében. Az Európai Tanács hangsúlyozza, hogy véget kell vetni a Palesztin Hatóságot gyengítő intézkedéseknek, és felszólítja Izraelt, hogy szabadítsa fel a visszatartott elszámolási bevételeket.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.