BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érvénybe lép az új orosz szankciócsomag, veszélyben az LNG-szállítmányok és a kínai cégek

Az új csomag az orosz pénzügyi és energiaszektort veszi célba. Az új orosz szankciócsomag többek között megtiltja, hogy az orosz cseppfolyós gázok az EU-n keresztül rakodják át harmadik országokba, az az Kínába is.

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellet az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben – közölte az uniós tanács hétfőn. Az új orosz szankciócsomag  az LNG-szállítmányokat és a kínai cégeket sújtja.

German Baltic Sea Energy Terminal in the port of Mukran, orosz szankciócsomag
Érvénybe lép az új orosz szankciócsomag, veszélyben az LNG-szállítmányok és a kínai cégek / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az uniós külügyi tanács luxembourgi ülésén elfogadott szankciós lista további 116 ember és szervezet nevével bővült, akik vagy amelyek felelősek az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért – írták. 

Ezzel 2100 fölé emelkedett azok számra, akiket az EU szankciókkal sújt válaszul Oroszország Ukrajna elleni agressziójára.

Ahogy a Világgazdaság is megírta, a tizennegyedik szankciócsomagot múlt héten hagyta jóvá az EU, mely első sorban az orosz tankhajók árnyékflottáját, a cseppfolyósított földgáz átrakodását, valamint többek között kínai vállalatokat célozza, amelyek segítettek a Kremlnek megkerülni a korábbi kereskedelmi korlátozásokat.

Miről szól az új szankciócsomag?

A korlátozások legfontosabb része, hogy 

tiltja az orosz cseppfolyós gázok (LNG) EU-n keresztül harmadik országokba történő átrakodását

ideértve az újrarakodási szolgáltatások, valamint a hajóról hajóra és a hajóról a partra történő átrakodás tilalmát, valamint oroszországi LNG-projektekhez való beruházásokat és szolgáltatásokat. A csomag továbbá megtiltja az Oroszországon kívül működő uniós cégeknek, hogy közvetlenül csatlakozzanak az Orosz Központi Bank SWIFT-egyenértékű SPFS-éhez, és megtiltják a tőzsdén jegyzett cégek esetében a rendszer használatát a szankciók megkerülésére.

Valamint szigorítják a meglévő légi és közúti szállítási korlátozásokra vonatkozó intézkedéseket, valamint az orosz szellemi tulajdonjogok EU-ban történő bejegyzése és az Oroszország által esetleg kifosztott ukrán kulturális javak behozatalának új ellenőrzése. Továbbá az új csomag ellenőrzi a katonai célokra felhasználható több vegyi anyag, mangánérc, műanyag, elektronikai és földmunkagép kivitelét és korlátozza a hélium behozatalát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.