BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
lakota, bölényborjú

Fehér bölény született: keresik a tudományt a prófécia mögött

A fehér borjú születése azért is érdekes, mert beteljesedik vele a lakota prófécia, amely jobb időket ígér. Két genetikai magyarázat létezik a különlegességre.

Nagy izgalmat okozott egy fehér bölényborjú születése a Yellowstone Nemzeti Parkban, amióta egy látogató lefényképezte a hónap elején az anyjával. A park illetékesei ugyan még nem látták személyesen a borjút a Wyoming és Montana területén elterülő parkban, ez azonban nem csoda, hiszen mintegy ötezer bölény él a majdnem kilencezer négyzetkilométernyi területen.

lakota, bölényborjú
A fehér bölényborjú nem lehet albinó / Fotó: Erin Braaten

A fehér borjú születése nem csupán azért érdekes, mert beteljesedik vele a lakota (sziú) prófécia, amely jobb időket ígér. A Fehér Bölényborjú Nő visszatérését jelzi, aki megtanította az indiánokat imádkozni és hívni a bölényeket, hogy legyen mit enniük.

Érdekes azonban azért is, mert mindenkit kíváncsivá tett, vajon milyen gyakran fordul elő az ilyesmi.

Két genetikai magyarázat

Az AP amerikai hírügynökség utánajárt, és kiderült, hogy két genetikai variáció miatt lehet világos az egyébként sötétbarna szőrű bölény: melaninhiány (leucizmus) vagy albinizmus miatt. Az érintett állat mindkét esetben 

örökli a génmutációt mindkét szülőjétől, amelyek azonban általában megszokott színűek.

A leucizmus esetén az állatokból hiányzik néhány sejt, amelyek egyébként melanint termelnek, egy természetes pigmentet, amely a szőrzet, a szem, a tollak és a bőr színét adja. Testük szinte teljesen fehérnek tűnhet, vagy csak foltokban fehér, és általában normál vagy sötét színű szemük van.

Adult bison (Bison bison) crossing the highway in Yellowstone National Park, UNESCO World Heritage Site, Wyoming, United States of America, North America (Photo by Michael Nolan / Robert Harding RF / robertharding via AFP)
A park illetékesei még nem látták a fehér bölényborjút / Fotó: Michael Nolan / Robert Harding RF / AFP

Az albinizmus ritkább, és a melanin teljes hiányát jelzi. Az albinó állatok szinte teljesen fehérek, a szemük rózsaszín vagy narancssárga, és rossz a látásuk. Egy albinó bölénynek sem lehet sötét színű a szeme, az orra és a patája – mondta a hírügynökségnek James Derr, a Texas A&M University genetikusa.

Szarvasmarha is lehet a papa

A június 4-én született kisbölénynek fekete az orra, a szeme és a patái – vagyis nem lehet albinó Jim Matheson, a Nemzeti Bölényszövetség ügyvezető igazgatója szerint. Ez azért fontos, mert a prófécia beteljesedését fehér szőrű, de sötét szemű, orrú és patájú bölény születése jelzi.

Van azonban egy harmadik lehetőség is: a mama félrelépett, és egy fehér szarvasmarhával párosodott, a borjú pedig a papa színeit örökölte.

Bison d'Amerique / Bison bison / Riviere et geysers / Parc National du Yellowstone /USA ©AlainGuerrier/HorizonFeatures/Leemage (Photo by leemage / Leemage via AFP)
Ötezer bölény él Yellowstone-ban / Fotó: Leemage via AFP

Azt a szakértők sem tudják, hogy milyen gyakran születnek fehér bölények a vadonban. 

Egyszerűen fogalmunk sincs, milyen gyakran történik meg, mert tudomásom szerint a történelem során soha senki sem kísérte az ilyesmit figyelemmel

– ismerte el Matheson.

Sok törzs számára szent állat

A lakoták már elnevezték a fehér bölényborjút, megtartották az ilyenkor szokásos szertartást is, bár a nevet nem árulta el a spirituális vezetőjük, Arvol Néző Ló főnök. Június 26-án tartanak egy másik ünnepséget is a születése alkalmából a park nyugati részén.

A fehér bölény egyébként nemcsak a lakoták számára szent állat, más törzsek is mélyen tisztelték. 

Sok törzsnek vannak saját történetei arról, hogy miért fontos a fehér bölény. Mindegyik szerint nagyon szent állatok

– emlékeztetett Troy Heinert, a dél-dakotai székhelyű InterTribal Buffalo Council ügyvezető igazgatója, aki sosem hallott még Yellowstone-ban született fehér bölényről.

A születése azonban szerinte emlékeztető arra, hogy „helyesen kell élnünk, és tisztelettel bánni másokkal. Remélem, a borjú biztonságban van, és a lehető legjobb életet éli majd a Yellowstone Nemzeti parkban, pontosan ott, ahová teremtetett”.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.