BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fico népszerűsége megnőtt, miután megpróbálták megölni – a pártja lehet a legerősebb az EP-választáson Szlovákiában

A Smer megnyerheti az európai választást Szlovákiában. A Szövetség nevű magyar párt csupán 3,3 százalékon áll.

Az NMS Market Research Slovakia cég legfrissebb felmérése szerint tíz év után közel áll a Smer az európai választás megnyeréséhez. A Progresszív Szlovákia nevű ellenzéki pártnak a támogatottsága nem növekszik – írta meg a The Slovak Spectator.

Fotó: AFP

Robert Fico miniszterelnök baloldali Smerje jelenleg 22,5 százalékkal vezet, megelőzve fő ellenzéki kihívóját, a Progresszív Szlovákiát 20,6 százalékkal, a Median SK európai parlamenti választási közvélemény-kutatása szerint. A Progresszív Szlovákiát sokan egyértelmű befutónak tartották, de a Fico elleni merénylet után végzett közvélemény-kutatások a Smer fokozatos erősödését mutatják.

A Smer több új szavazót is meg tudott szólítani azt követően, hogy Robert Fico kormányfőt súlyos támadás érte. A merényletkísérletet követően jól halad a meglőtt kormányfő gyógyulása, 

így a besztercebányai kórházból a Pozsonyban lévő lakásába szállították. A háznál fokozott rendőri készültségről számolt be a szlovák média.

Az 59 éves szlovák államfőt május 15-én a Pozsonytól északkeletre fekvő Nyitrabányán tartott kormányülést követően közvetlen közelről négy lövés érte. Egy 71 éves gyanúsítottat a helyszínen letartóztattak, a hatóságok szerint tette politikai indíttatású volt.

A harmadik helyen a Smer legfőbb szövetségese, a balközép Hlas párt áll 14 százalékkal, amelyet a parlamenten kívüli szélsőjobboldali Republika (9,4 százalék) és az ellenzéki pártok, a kereszténydemokrata KDH (7,2 százalék), a neoliberális SaS (7 százalék) és a populista jobboldali Szlovákia Mozgalom (6,6 százalék) követ.

A jobbközép demokraták 4,9 százalékkal alatt állnak, a Szövetség nevű magyar párt 3,3 százalékkal lemarad, csakúgy, mint a fiatalabb kormánykoalíciós párt, a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt 2,3 százalékkal. Az előrejelzések szerint a részvételi arány is emelkedni fog: a válaszadók 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy részt fog venni a választáson, további 15 százalékuk pedig úgy, hogy valószínűleg részt fog venni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.