BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
PARIS, FRANCE - JUNE 2:   
Jordan Bardella, President of the National Rally (Rassemblement National), a French nationalist and right-wing populist party, speaks to over 5,000 supporters at his final rally ahead of the upcoming European Parliament election on June 9th, at Le Dôme de Paris - Palais des Sports, on June 2, 2024., France, on June 2, 2024, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Szelfiimádó radikális vagy egy megnyerő fiatalember a fősodorból – valójában ki a francia miniszterelnöki szék várományosa?

Az eddig viszonylag háttérben lévő Jordan Bardella állhat a francia kormány élére – ha a Nemzeti Tömörülés megnyeri az előrehozott választást.

A 28 éves fiatalember, a Nemzeti Tömörülés (NT) elnöke – Marine Le Pen mellett – kétségtelenül nagy szerepet játszott a szavazáson elért rekorderedmény elérésében. Már önmagában az is nagy segítség volt, hogy nem viseli a Le Pen nevet, amely egybeforrt a párt alapítója, az antiszemita nézeteiről ismert Jean-Marie Le Pennel. Ugyanakkor elemzők másképpen látják: Marta Lorimer, a London School of Economics munkatársa szerint senkit se tévesszen meg Bardella „mérsékeltebb” narratívája. 

Ugyanazok az elképzelései, mint Le Pennek, csak nem úgy hívják, és 28 éves. A Nemzeti Tömörülés szemernyit sem mérséklődött az elmúlt évtizedben, Bardella mindössze egy szebb arc

– hangsúlyozta a Bloombergnek.

PARIS, FRANCE - JUNE 2:   
Jordan Bardella, President of the National Rally (Rassemblement National), a French nationalist and right-wing populist party, speaks to over 5,000 supporters at his final rally ahead of the upcoming European Parliament election on June 9th, at Le Dôme de Paris - Palais des Sports, on June 2, 2024., France, on June 2, 2024, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Jordan Bardella / Fotó: Artur Widak / NurPhoto / AFP

 

Kihívás bőven van

Le Penre és Bardellára valóban nagy feladatok várnak: el kell hitetniük és lépéseikkel be kell bizonyítaniuk, hogy kormányzó erőként is képesek érdemi eredményeket elérni. Ráadásul úgy, hogy közben együtt kellene működniük Emmanuel Macron államfővel – legfőbb politikai ellenfelükkel – is, aki még évekig hivatalban marad az erős elnöki jogkörökről ismert Franciaországban. 
Az egyik stratéga szerint 

Bardella képes lehet megszólítani a konzervatívokat, akik jellemzően a jobbközépre szavaztak eddig. 

Emellett az NT-nek a cégvezetők irányába is nyitnia kell, amiben szintén kulcsszereplő lehet az ifjú politikus. A fiatalokat eközben a közösségi médiában való erős jelenléttel győzheti meg a szelfiimádó Bardella, 

a TikTokon már csaknem 1,5 millió követője van, igaz, Macronnak 4,5 millió.

Mostanában ugyan háttérbe szorultak az etnikumokra vonatkozó negatív megjegyzései, ám Bardella az Afrikából érkező bevándorlást fenyegetésnek tekinti.

Az olasz származású politikus Párizs egyik etnikailag sokszínű külvárosában nevelkedett fel, amit gyakran hangoztat is, ugyanakkor nem túl hitelesen, hiszen az apjával való rendszeres floridai nyaralások, valamint egyetemi tanulmányai következtében is kilógott abból a környezetből. Egyetemi tanulmányait nem fejezte be, ugyanis a politikára akart összpontosítani minden energiájával – most úgy tűnik, jól döntött.

Bardella és Le Pen egy hajóban

Egy hajó, két kapitány? Vagy egy hajó, egy kormányos és egy tapasztalt taktikus? Ezek a kérdések is felmerülnek a két politikus láttán. 

Az mindenesetre elképzelhető, hogy Bardella túlnő a mentorán, ugyanakkor az is tény, hogy az 55 éves Le Pen felhagyott korábbi tervével, miszerint 60 éves korábban visszavonulna. Egyre inkább nyit a fiatalokat érdeklő kérdések, például az éghajlatváltozás és a mesterséges intelligencia felé. 

France, Paris, 2024-06-02, The leading candidate of the French far-right party Rassemblement national (RN) Jordan Bardella (R) and the chairwoman of the RN parliamentary group Marine Le Pen (L) congratulate each other on stage at the Dome de Paris during a campaign meeting ahead of the forthcoming European Parliament elections, Photograph by Serge Tenani / Hans Lucas, 
France, Paris, 2024-06-02, Le candidat principal du parti d extreme droite francais Rassemblement national (RN) Jordan Bardella (R) et la presidente du groupe parlementaire du RN Marine Le Pen (L) se felicitent sur la scene du Dome de Paris lors d une reunion de campagne avant les prochaines elections du Parlement europeen, Photographie de Serge Tenani / Hans Lucas. (Photo by Serge Tenani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Le Pen, és Bardella – valójában ki fogja a kormányrudat? / Fotó: Serge Tenani / Hans Lucas / AFP

Noha Bardella nagy tömegeket tud megmozgatni a pártrendezvényeken, a vitákban sokszor elcsigázottnak és rosszkedvűnek tűnik. Jó példa volt erre a Macron 34 éves miniszterelnökével, Gabriel Attallal folytatott vitája, ahol Bardella nehezen tudta elmagyarázni azt az elképzelését, hogy „kettős határt” kellene létrehozni a migránsok számára.

Protekcionizmus mindenekelőtt

Bardella amellett többször kifejezte, Donald Trumpot látná szívesen az amerikai elnöki székben. Ezenkívül magasabb vámot vezetne be, hogy védje a francia termékeket, és bírálta az EU szabadkereskedelmi megállapodásait is. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem célja Franciaországot kiléptetni az Európai Unióból.

Antonio Barroso, a Teneo elemzője szerint Macron azért oszlatta fel a nemzetgyűlést, hogy minél hamarabb új választást írjanak ki, és a 2027-es elnökválasztás előtt kiderüljenek a Nemzeti Tömörülés gyengeségei.

Ha Bardellát valóban miniszterelnökké választják, a legokosabb húzása az lenne, ha már ősszel tárgyalna a jövő évi büdzséről. 

Az utóbbi időben, amíg Le Pen élesen bírálta a költségvetés helyzetét, Bardella már komoly terveket fogalmazott meg: állami alapot hozna létre a védelmi kiadásokra, nyugdíjakat emelne, ugyanakkor az energiaárakat csökkentené, a béreket 10 százalékkal felsrófolná, és az adókat mérsékelné.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.