BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tagadja Izrael, hogy lerombolta volna a gázai házak felét

Az izraeli hadsereg adatai szerint csupán az épületek 16 százalékát semmisítették meg, szemben az ENSZ műholdfelvételeken alapuló adataival, melyek szerint az építmények felét lerombolták.

Vitatja a gázai pusztítás számait az izraeli hadsereg (IDF), mondván, csak a gázai épületek 16 százalékát rombolták le az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása nyomán kitört háborúban, szemben az ENSZ 50 százalékos vagy a média 70 százalékos becslésével.

háború
Az biztos, hogy sok épületet romboltak le a háborúban, a kérdés csak az, hogy mennyire sokat / Fotó: Omar al-Qattaa / AFP

Az októbertől május végéig tartó időszakra vonatkozó adatokra hivatkozva az IDF szóvivője arról is beszámolt, hogy a mezőgazdasági területeken fekvő, ideiglenes építmények, fészerek és sátrak 36 százalékát semmisítették meg, mert ezeket az iszlamisták használták.

Ahhoz, hogy felmérjék a pusztítást, a hírszerzés háború előtti évben készített digitális térképeit alkalmazták, és megállapították, hogy október 7. előtt 453 188 épület volt Gázában. Ebből 217 761 állandó: lakóházak, köz- és kereskedelmi épületek, valamint 235 427 ideiglenes építmény volt.

Ellentmondó adatok a pusztításról

Ugyanakkor a nemzetközi médiában sokat idézett, műholdas felvételeken alapuló ENSZ-adatok szerint a gázai épületek több mint fele helyreállíthatatlanul megsemmisült a csaknem kilenc hónapja tartó háborúban. Ráadásul ezen adatok nem számoltak a csak egy belövés vagy rakéta miatt megrongálódott épületekkel, 

csak a teljesen lerombolt vagy az emberek biztonságát veszélyeztetően megsérült épületekkel.

Még ennél magasabb számok is napvilágot láttak a nemzetközi médiában, például a The Wall Street Journal című amerikai lap decemberben azt írta, hogy a gázai épületek 70 százaléka elpusztult, és a lap Drezdában a második világháború utolsó napjaiban végrehajtott szőnyegbombázáshoz hasonlította a gázai állapotokat.

Szemben az ENSZ-szel és a sajtóorgánumokkal, az IDF szinte naponta gyűjt képeket Gázáról a műholdfelvételeken kívül fejlett drónokkal és más technológiai eszközökkel. Ezért úgy véli, hogy adatai megbízhatóbbak, és azokat hozzáférhetővé is teszi a különböző nemzetközi bíróságok és az izraeli háborús magatartással kapcsolatos vizsgálatok számára.

Jó okkal rombolták le a házakat a háborúban

Az IDF szerint az épületeket azért rombolták le, mert a terroristák tulajdonában vagy használatában voltak, másik részét pedig azért, mert az izraeli határ közelében feküdtek. Ezzel egy kilométer széles ütközőzónát is létrehoztak a Gázai övezet és a határhoz közeli izraeli települések között. 

Az ütközőövezet kialakítását a nemzetközi közösség elítélte a palesztin területek, benne a gázai mezőgazdasági területek nagyarányú kisajátítása miatt.

Az izraeli hadsereg korábbi becsléséhez képest a Hamász fegyveresei tízszeres mértékben használtak civil lakásokat. A harcokban azt tapasztalták, hogy szinte minden otthonból indíthattak ellenük támadásokat, a lakásokban fegyvereket tároltak, és a katonáikat irányították onnan. Az ilyen otthonokat többnyire precízen célzott tüzérségi lövedékekkel semmisítették meg.

A jelentés szerint az erősebb légicsapásokat nagyobb támadásoknál, fontosabb célpontoknál és az alagutak ellen vetették be.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.