BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már az ENSZ is sürgeti a Hamászt, fogadja el a tűzszüneti javaslatot

Egyelőre úgy tudni, hogy a Hamász pozitívan reagál a tervezetre. Az ENSZ arra sürgeti a terrorszervezetet, hogy feltételek nélkül fogadja el a megállapodást, és kezdjék meg az abban leírt lépéseket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatában támogatta a gázai tűzszünetről szóló megállapodástervezetet hétfőn, és arra szólította fel a Hamászt, hogy fogadja el. A testület 14 tagja szavazott igennel, míg Oroszország képviselője tartózkodott. Az Egyesült Államok által előterjesztett javaslat üdvözli a három lépcsőből álló tűzszüneti tervet, amelynek első lépése a harcok azonnali, átmeneti felfüggesztését tartalmazza, a túszok egy részének elengedésével és a gázai segélyek kiterjesztésével.

izraeli háború, ENSZ, Hamász
Már az ENSZ is sürgeti a Hamászt, fogadja el a tűzszüneti javaslatot / Fotó: Eyad Baba / AFP

A tervezet szerint az átmeneti fegyvernyugvás időt adna egy tartós tűzszünetet eredményező megállapodás kidolgozására, ami a Hamász kezében lévő összes túsz szabadon engedéséhez is vezetne. Az ENSZ határozata egyben arra sürgeti Izraelt és a Hamászt, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül fogadják el a megállapodást, valamint léptessék életbe a 10 nappal ezelőtt Joe Biden amerikai elnök által ismertetett megállapodási tervezet első lépéseit. 

A Hamász egyelőre vizsgálja a javaslat tartalmát, a legutóbbi közlések szerint pozitívan áll hozzá.

Az ENSZ BT által hétfőn elfogadott határozat elemzők szerint növelheti a nyomást mind az izraeli, mind a palesztin félen, hogy állapodjanak meg a tűzszüneti tervezetről. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén a régióban tartózkodik, hogy próbálja előmozdítani a tárgyalásokat. Az amerikai diplomácia vezetője tárgyalt Abdel-Fattáh esz-Sziszi egyiptomi elnökkel, majd Izraelbe utazott, ahol Benjámín Netanjáhúval is egyeztetett. A miniszter a tervek szerint Katarba és Jordániába is ellátogat tavaly október 7., a Hamász terrortámadása óta nyolcadik közel-keleti látogatásán.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.