BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor az EU-csúcson: nem tudjuk támogatni a jelölteket

A magyar miniszterelnök is megérkezett Brüsszelbe. Az EU-csúcs kezdete előtt újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, nem tudja támogatni a csúcspozíciók jelöltjeit. Orbán Viktor szerint azért nem támogatjuk Ursula von der Leyen bizottsági elnök újrázását, mert a jogállamiságot politikai alapon használja Magyarországgal szemben.

Megkezdődött az EU-csúcs Brüsszelben, ahol a tagállamok vezetői a tervek szerint megállapodnak a három csúcspozícióról. A helyszínre érkezett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki a sajtó kérdéseire válaszolva elmondta: a választókkal szembeni pimaszság, hogy a három középpárt kedden előre leegyeztette, ki kapja a posztokat.

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor továbbra sem támogatja Ursula von der Leyen kinevezését / Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Ahogy azt megírtuk, a három legesélyesebb politikus: a német Ursula von der Leyen ismét az Európai Bizottság elnöke lehet, a portugál António Costa az Európai Tanács elnökévé válhat, és az észt Kaja Kallas irányíthatja a blokk külügyeit. 

Orbán Viktor az helyszínen kiemelte, hogy szerinte a szavazók jobboldali vezetést akartak, mert többségükben jobboldali pártokat választottak. Véleménye szerint azonban a Néppárt lenyúlta és balra vitte egy részüket a június 9-i európai parlamenti választásokon. Ezért a kormányfő szerint a hazugság és becsapás pártkoalíciója állt össze, ami a programok helyett csak a hatalomról szól.

Nincs semmi okunk arra, hogy ezt a hatalommal való visszaélést támogassuk

– mondta a kormányfő. 

 

Ursula von der Leyen bizottsági elnök újrázását pedig különösen nem támogatja, mert a jogállamiságot politikai alapon használja Magyarországgal szemben. Elmondta, hogy más jelöltek is járnak az eszében, mint jobb alternatívák, de neveket nem mondott.

MICHEL, Charles; ZELENSZKIJ, Volodimir
 Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j) Volodimir Zelenszkij ukrán (b) elnököt fogadja a Justus Lipsius épületben az EU-csúcs előtt / Fotó: Geert Vanden Wijngaert

Orbán és Zelenszkij is az EU-csúcson

A helyszínre érkezett közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, hogy aláírja a biztonsági megállapodást az Európai Unióval. Az ukrán elnöki hivatal június 19-én bejelentette, hogy Ukrajna és az EU véglegesítette a biztonsági megállapodás szövegét, és megegyeztek abban, hogy a közeljövőben aláírják.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.