BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor Európát járja: ebéddel várja a francia elnök – ezért megy Párizsba

Nehéz időkben veszi át az uniós soros elnökséget Magyarország. Az EU arra készül, hogy megválassza a vezetőit a következő öt évre. Ahogy az már lenni szokott ilyenkor, új fejezetek nyílnak, az eddigi erőviszonyok már nem mérvadók. Orbán Viktor diplomáciai körútjának következő állomása Franciaország.

Berlin és Róma után szerdán Párizsba érkezik hivatalos látogatásra Orbán Viktor. A francia vizit része a magyar miniszterelnök európai diplomáciai körútjának, melynek szakasza a csütörtökön kezdődő uniós csúccsal ér véget.

TÖRÖK László; KELEMEN Hunor; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor Európát járja: ebéddel várja a francia elnök – ezért megy Párizsba / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

A kormányfő azért is keresi fel az unió legfontosabb vezetőit, mert július 1-jétől Magyarország tölti be az EU soros elnökségét. Ezeken a kétoldalú találkozókon mutatja be, milyen napirenddel készül a féléves tisztségre a magyar kormány. Ezenfelül minden bizonnyal a brüsszeli lapok leosztása is szóba kerül, mivel a szövetség éppen arra készül, hogy megválassza a következő öt évre az Európai Bizottság vagy az Európai Tanács új elnökét.

Ez most a legfontosabb uniós kérdés, amely alapjaiban határozza meg a brüsszeli politikát. Ahogy az már lenni szokott ilyenkor, új fejezetek nyílnak, az eddigi erőviszonyok már nem mérvadók, és mindenki tiszta lappal ül oda a tárgyalóasztalhoz, amelynél pozíciókat osztanak, és alkuk sora követi egymást.

A soron következő francia látogatásról a magyar és a házigazda oldal is megszólalt már. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arról adott tájékoztatást, hogy Orbán Viktor még kedden, a római tárgyalásai befejeztével utazik Párizsba, hogy szerdán megbeszélést folytasson Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel az Elysée-palotában. A két vezető a július elsején induló hat hónapos magyar EU-elnökség célkitűzéseit tekinti át.

A francia média ennél némiképp bőbeszédűbb. Saját információkra hivatkozva egyebek mellett azt is leírták, hogy a tárgyalás 13 órakor kezdődik,

méghozzá munkaebéd keretében.

Macron köreiből úgy kommentálták az eseményt, hogy ez lehetőség az Európai Tanács esedékes ülésére és a leendő soros magyar elnökségre való felkészülésre. Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy a köztársasági elnök Ukrajna és az európai védelmi ipar támogatását is szóba hozhatja. Nem is próbálják tagadni, hogy a Macron–Orbán csúcs kifejezetten jelentős nagypolitikai szempontból, már csak azért sem, mert vasárnap tartják az előrehozott francia parlamenti választások első fordulóját.

Ennek kapcsán a francia lapok felidézik, hogy Orbán Viktor múlt pénteken komoly kritikát fogalmazott meg Németország migrációs nézeteivel szemben és a tömeges bevándorlás ártalmai miatt. Adja magát, hogy a magyar miniszterelnök a francia tartózkodása alatt sort kerít egy Marine Le Pennel való egyeztetésre is, azonban az Europe 1 információi szerint ez nincs tervben.

Orbán Viktor elmondta, miként lehetne már holnapra véget vetni az orosz-ukrán háborúnak

Az ukrajnai háború befejezése a magyar kormány legfontosabb célja az Európai Unió soros elnökeként – erről Orbán Viktor beszélt egy interjúban. A miniszterelnök szerint a harcokat a legegyszerűbben Donald Trump tudná megoldani, akinek ehhez csak két telefonhívást kellene elintéznie. A kormányfő a soros elnökség további célkitűzéseiről is beszélt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.