BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 830. napja – Zelenszkij szerint Kína aláássa a csúcstalálkozót

A Media Briefing Of Presidents Of Finland And Ukraine In Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine.

Zelenszkij
Összefoglaló:

Oroszország „mindent megtesz”, hogy megzavarja a június közepére kitűzött csúcstalálkozót, kínai befolyást és diplomatáit felhasználva – mondta Volodimir Zelenszkij újságíróknak. Korábban az ukrán elnök Szingapúrban arra kérte az ázsiai vezetőket, hogy csatlakozzanak a csúcstalálkozóhoz, és segítsenek kidolgozni egy tervet az ukrajnai háború befejezéséhez.

A Media Briefing Of Presidents Of Finland And Ukraine In Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine.

Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kínát (is) hibáztatja / Fotó: NurPhoto via AFP

Zelenszkij a következőképpen fogalmazott:

Azt akarjuk, hogy Ázsia tudja, mi folyik Ukrajnában.

Hozzátette: szükségünk van az ázsiai országok támogatására.

Kína nem reagált azonnal a megjegyzésekre. 

Az ukrán államfő az orosz légicsapások fokozódásával egy időben sorra látogatja az ázsiai országokat, hogy megnyerje a globális Dél támogatását. 

Szerinte eddig több mint száz ország és 75 államfő erősítette meg részvételét a csúcstalálkozón. A Bloomberg News úgy tudja, több G7-es vezető is csatlakozik az eseményhez, bár Joe Biden amerikai elnök nem lesz ott, Kína pedig már korábban jelezte távolmaradását.

Kína és Brazília egy Oroszország által is támogatott nemzetközi konferencia összehívását javasolja, alternatívát kínálva a Nyugat által támogatott béketerv megvitatására.

Volodimir Zelenszkij úgy véli, az általa javasolt csúcstalálkozón részt vevő ázsiai vezetők a globális védelem jegyében lesznek jelen, és segítenek majd a háború elleni egység előmozdításában. A rendezvényen szó lesz többek között 

  • a nukleáris fegyverekről, 
  • az élelmezésbiztonságról és 
  • a hadifoglyok szabadon bocsátásáról.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.