BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megsemmisíthették az oroszok az amerikai csodafegyvereket

Amerikai katonákat ölhettek meg az oroszok az ukrajnai háborúban, amikor a széles körben „csodafegyvernek” tartott HIMARS rakétarendszereket semmisítettek meg. Az orosz védelmi minisztérium szerint Bradley harckocsikat is kilőttek. Eközben pedig David Cameron brit külügyminisztert csőbe húzták telefonbetyárok.

Az amerikai HIMARS rakétarendszer három indítóállását, valamint egy hozzá tartozó szállító- és töltőjárművet semmisített meg az orosz hadsereg a fegyverzet használatát biztosító külföldi szakemberekkel együtt – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

War and Peace: UkraineÕs Impossible Choices
Amerikai katonákat ölhettek meg az oroszok az Ukrajnai háborúban, amikor a széles körben "csodafegyvernek" tartott HIMARS rakétarendszereket semmisítettek meg.
Amerikai katonákat ölhettek meg az oroszok az ukrajnai háborúban, amikor a széles körben „csodafegyvernek” tartott HIMARS rakétarendszereket semmisítettek meg / Fotó: Madeleine Kelly / Northfoto

Orosz sikerek az orosz–ukrán fronton

A tárca szerint az orosz fegyveres erők hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, miközben 11 ukrán ellenrohamot vertek vissza, köztük kilencet a donyecki régióban. Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek több mint 1800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon.

A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy drónösszeszerelő műhelyt, nyolc lőszerraktárt, két harckocsit, nyolc páncélozott harcjárművet, köztük két Bradley gyalogsági harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin önjáró tarackot, HIMARS sorozatvetők két rakétáját, továbbá 76 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Horlivkához közeli Sahti községben két gyermek sebesült meg ukrán tüzérségi tűzben.

Alekszandr Fjodorov, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) alelnöke szerdán a Szentpétervári Nemzetközi Jogászfórumon közölte, hogy 

734 milliárd rubelre tehető az a kár, amelyet az ukrán hadsereg 2022–2023-ban a luhanszki és a donyecki „népköztársaságnak” és további három Ukrajnától Oroszországhoz csatolt régiónak okozott.

(A rubel jelenleg mintegy 4,26 forintot ér.) Az orosz hatóságok a kárbecslés során több mint 70 ezer házat és infrastrukturális létesítményt vizsgáltak meg.

Fjodorov azt is elmondta, hogy 2014 óta az SZK mintegy ötezer büntetőeljárást indított több mint ezer személy ellen, beleértve Ukrajna katonai és politikai vezetőit, ukrán hatóságok képviselőt, nacionalista egyesületek tagjait és „zsoldosokat”. Az orosz tisztségviselő szerint több mint hetven országból több mint 3000 „zsoldos” csatlakozott az ukrán oldalhoz.

Bejelentette, hogy az SZK 296 büntetőügyet küldött bíróságra az ukrán hadsereg több mint 400 katonája ellen. 250 esetben már ítéletet hirdettek, amely 32 esetben életfogytiglani szabadságvesztés volt.

Csőbe húzták David Cameront

David Cameron brit külügyminiszter két ismert orosz telefonbetyárnak, Vovannak (Vlagyimir Kuznyecovnak) és Lexusnak (Alekszej Sztoljarovnak) elárulta, hogy Ukrajna nem kap meghívást a NATO-ba a szövetség közelgő jubileumi csúcstalálkozóján. Az orosz sajtóban szerdán széles körben ismertetett beszélgetés során Cameron, aki azt hitte, hogy Petro Porosenko volt ukrán államfővel beszél, azt mondta, hogy Kijevet azért nem fogják meghívni, mert hiányzik ehhez az amerikai támogatás, és ezzel kapcsolatban minden vita fölösleges a csúcs előtt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.