BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rághatja a körmét Ursula von der Leyen a választás előtt, az új EP dönt jövőjéről

A vasárnapi választásokon múlik az Európai Parlament mellett az Európai Bizottság jövője. Utóbbi jelenlegi elnöke, Ursula von der Leyen foggal-körömmel kapaszkodik a székéhez, az Európai Parlament pedig már júliusban dönthet a kérdésben.

Az Európai Parlament (EP) július 18-án dönthet az Európai Bizottság (EB) következő elnökéről. Az EP főtitkára, Alessandro Chiocchetti az uniós nagykövetek múlt pénteki találkozóján beszélt erről a diplomatáknak. A névtelenségüket kérő források azonban a Politicónak elárulták, hogy az időpont még nincs kőbe vésve.

EU Leaders Summit meeting in Brussels
Fotó: Dursun Aydemir/AFP

Az elmúlt hetekben egyre több találgatás indult meg azzal kapcsolatban, hogy a parlament mikor tartja a döntő szavazást, ugyanis július után a szeptemberben tartják a következő hivatalos ülést. A nemzeti kormányok valószínűleg nyomást gyakorolnak az EP-re, hogy gyorsítsák fel a folyamatot, mivel az EU nem engedheti meg magának a bizonytalanságot a geopolitikai feszültségek idején.

Ursula von der Leyen, a bizottság jelenlegi elnöke az első számú esélyes a posztra. A német politikus aktívan kampányol, hogy újabb 5 évig betölthesse az EU legbefolyásosabb tisztségét. Előző ciklusának kezdetén, 2019-ben von der Leyen minimális többséggel, mindössze kilenc szavazattal nyerte el a posztot, az újrázás pedig nem lesz egyszerű.

A politikusnak először 27 uniós vezető június végi ülésen kell megszereznie a minősített többségét, utána az Európai Parlament 720 képviselőjének legalább 361 szavazatát kell begyűjtenie. Von der Leyen jobbközép Európai Néppártja (EPP) 12 uniós állam- és kormányfőt tudhat soraiban, akik várhatóan mindannyian felsorakoznak mögötte.

Az EP meggyőzése azonban nehezebb lesz.

A felmérések szerint Von der Leyen néppártja a választások után 170 mandátummal a legnagyobb frakció lesz a parlamentben. A többség kialakításához aztán a választások utáni alkudozások során vagy a többi nagy centrista frakcióval – a szocialistáknak és a liberálisoknak – kell kiegyeznie vagy Giorgia Meloni Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártjával kell szövetkeznie.

További nehézséget okozhat, hogy Az Európai Tanács belga elnöke, Charles Michel a háttérben fúrja Ursula von der Leyent. Az aduász Charles Michel kezében van, ugyanis ő vezeti az Európai Tanács uniós választásokat követő üléseit, amelyeken a tagállamok vezetői a fontos posztokról döntenek.

A németek Von der Leyen nélkül is uralnák Brüsszelt

Hiába kampányol keményen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének kevés az esélye az újraválasztásra. Honfitársa, Olaf Scholz azonban nem hagyná szó nélkül, hogy Németország elveszítse a brüsszeli trónt, ezért több jelöltet is indítana a hatalom megtartására. Bár Von der Leyen bukásával lemaradnának az elnökségről, de Berlinnek így is kellő befolyása van ahhoz, hogy több fontos bizottsági pozíciót is megszerezzen.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.