BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Az új svéd modell: bűnöző és bérgyilkos gyerekek

Nem büntetik a fiatalokat, akik Európa legveszélyesebb országává tették Svédországot. Tavaly 55 ember halt meg 363 különböző lövöldözésben Svédországban, az erőszak egyértelmű forrásai a gyerekotthonok.

Fiatalkorú bandatagok tették Európa egyik legveszélyesebb országává Svédországot, ahol a gyerekotthonokban toborozzák az akár 10-11 éveseket gyilkosság elkövetésére. Az eredmény: az egykor a világ egyik legnagyvonalúbb társadalombiztosítására büszke országban ma a legmagasabb az egy főre jutó, lőfegyverrel elkövetett erőszak.

Tavaly 55 ember halt meg 363 különböző lövöldözésben Svédországban, miközben mindössze összesen hat a három másik észak-európai országban, Norvégiában, Finnországban és Dániában.

Még döbbenetesebb az a tény, hogy 

az erőszak egyértelmű forrásaiként a gyerekotthonok szolgálnak,

ahol egy szobában helyezik el azokat a gyerekeket, akiket el kellett venni a családjuktól, azokkal, akik büntetésből kerültek oda, mert túl fiatalon követtek el bűncselekményt ahhoz, hogy börtönbe zárják őket.

SHOOTING RAPPER GOTHEBORG
Roses at left at Selma Lagerlof square in Gothenburg after the Swedish rapper C. Gambino was shot dead in a parking garage in Gothenburg, Sweden on June 5, 2024. A Swedish rapper who last month was named the country's hip hop artist of the year has been killed in a gang shooting in Gothenburg, Swedish police said on June 5, 2024. Masked 26-year-old rapper C.Gambino -- whose real name is Karar Ramadan was the victim of a shooting in a parking lot on Tuesday evening, police said. (Photo by Bjorn LARSSON ROSVALL / various sources / AFP) / Sweden OUT
Rózsák egy svéd gyilkosság áldozatának emlékére / Fotó: AFP

Bérgyilkosság tizenévesen

A Reuters egy egykori bandataggal, a jelenleg 23 éves Yayhával beszélt, aki elmondta a hírügynökség tudósítójának, hogy 16 évesen került a gyerekotthonba, ahol hét másik fiúval helyezték el egy szobában Gothenburgban. Az apja pár évvel korábban halt meg, ő kimaradt az iskolából, testi sértésért és lopásért ítélték el, mert megvert gyerekeket, elvette a telefonjukat és a ruháikat.

Az otthonban töltött egy év alatt az egyik gothenburgi banda lett az új családja. „Problémás tinédzserként kerültem be, és profi bűnözőként jöttem ki onnan. A verekedéstől és apróbb lopástól eljutottam odáig, hogy kilószámra árultam a kábítószert” – vallotta be.

SWEDEN ARSTA EXPLOSION
A svéd bandák robbanószereket adnak gyerekek kezébe / Fotó: AFP

Ő ezzel ráadásul még viszonylag kisstílű bűnözőnek számított, 

emeltek vádat olyan 15 éves ellen is, aki a gyerekotthonból tervezett és szervezett meg három stockholmi gyilkosságot,

és olyan 14 éves ellen is, aki maga ölt megbízásra – majd a büntetés letöltésére visszaküldték egy másik otthonba.

Fegyvert és robbanószert adnak gyerekek kezébe

Gunnar Strömmer igazságügyi miniszter a The Spectatornak elmondta, hogy a bűnbandák már 10-11 éves gyerekeket is toboroznak. „Fegyvert és robbanószereket használnak 12-13 évesek, több esetben 14-15 évesek követnek el iskolai lövöldözéseket” – tette hozzá. Tavaly 149 bombamerényletet követtek el az országban, és ennek többségéért a bűnszervezetek voltak a felelősek.

A bandák nem véletlenül alkalmaznak gyerekkatonákat: Svédországban 15 éves kor alatt senkit nem lehet őrizetbe venni és bíróság elé állítani, akkor sem, ha tetten érik, akár fegyverrel a kezében. 18 éves kor alatt pedig még súlyos bűn elkövetése esetén is ritkán ítélnek valaki börtönbüntetésre.

Svédország még sosem látott ilyesmit. Egyetlen más európai ország sem

– állítja Ulf Kristersson kormányfő.

Több ezer banda működik

Svédországban 14 ezer aktív bűnbanda működik, és további 48 ezer ember dolgozik nekik lazább kapcsolatban egy tavalyi rendőrségi jelentés szerint. 2022-ben 73, 15 és 20 év közötti fiatalt gyanúsítottak lőfegyverrel elkövetett gyilkossággal vagy gyilkossági kísérlettel – egy évtizede még csak tízet.

12-YEAR-OLD KILLED IN DRIVE-BY SHOOTING
Flowers and candles at the site where a 12-year-old girl was shot dead by a stray bullet in a drive-by shooting at a petrol station in Norsborg, Botkyrka, south of  Stockholm, on August 03, 2020. The killing has been described as a gang shootout.
Photo: Stina Stjernkvist / TT code 11610 (Photo by Stina Stjernkvist / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Csak a hatszor nagyobb lélekszámú Franciaországban hal meg több fiatal lőfegyver által, mint Svédországban / Fotó: AFP

Az Eurostat adatai szerint 2021-ben 25, 14 és 24 év közötti svéd esett lőfegyver áldozatául. Ennél több fiatal csak Franciaországban halt meg ily módon abban az évben – 40 –, de a francia lakosság száma hatszor akkora, mint a svédé.

Az erőszak beárnyékolja a politikát

Az egyre súlyosabb erőszak beárnyékolja a svéd politikát, hatalomra segítette 2022-ben a jobboldali koalíciót a radikális jobboldal támogatásával, véget vetve a szociáldemokraták nyolcéves kormányzásának.

Az új kormány ígéretet tett a bűnszövetkezetek megfékezésére. Ebből eddig annyi valósult meg, hogy tovább szigorították a korábban nagyvonalú bevándorlási politikát, szigorúbb büntetést vezettek be a lőfegyverrel elkövetett bűncselekményekre, és nagyobb hatáskört adtak a rendőrségnek a megfigyelésre. Még a hadsereget is bevetették.

„Nyilvánvaló, hogy a rendszer nem ilyen típusú bűncselekmények kezelésére épült ki” – ismerte el Strömmer, hozzátéve, hogy a kormány dolgozik a teljes ifjúsági bűnmegelőzési rendszer átalakításán, beleértve a szociális szolgálatok nagyobb hatáskörrel való felruházását is. 

Új ifjúsági börtönöket terveznek, ahol a legveszélyesebb bűnözőket helyezik majd el, így nem kerülnek vissza a többi gyerek közé az otthonokba.

„Egyértelmű, hogy az állami nevelőotthonok egyfajta toborzóbázisként működtek a bűnszövetkezetek számára. Ez monumentális kudarc” – mondta az igazságügyi miniszter.

SHOOTING SWEDEN
Police and police technicians on the scene after a person was shot and died at Skärholmen in southern Stockholm, Sweden in the evening April 10, 2024.
Photo: Oscar Olsson / TT / Code 12046 (Photo by Oscar Olsson / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
A rendőrség őrizetbe sem vehet 15 évesnél fiatalabb bűnözőt / Fotó: AFP

Nem az otthonok a felelősek

A svédországi gyerekotthonokban helyztek el hétszáz roppant problémás tinédzsert 21, különböző biztonsági fokozatú épületben, amelyeket az egészségügyi és szociális minisztérium alá tartozó Statens Institutionsstyrelse (SIS) felügyel.

Birgitta Dalhberg, a SIS fiatalkorúak ellátásáért felelős vezetője szerint nem tisztességes az otthonokat hibáztatni, amiért nem képesek kezelni a veszélyes bűnözőket, mert nem erre hozták ezeket létre, és a törvények sem nyújtanak megfelelő eszközöket. Pár hete például a nevelőknek még arra sem volt joguk, hogy elvegyék egy gyerektől a mobiltelefonját.

Sok gyerek már eleve egy banda tagjaként kerül az otthonba, van, ahol ők teszik ki az összes bennlakó felét. 

„Ha beraksz két új gyereket abba a szárnyba, ahol nyolcból hat lakó a Foxtrot banda tagja, akkor nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy kitaláld, mi fog történni” – magyarázta Alexander, aki abban az otthonban dolgozik, ahol Yayha is élt.

SWEDEN LINKÖPING EXPLOSION
Swedish police are investigating an explosion in the stairwell to an apartment building in Johannelund in Linköping, Sweden, on March 07, 2024.
Photo: Jeppe Gustafsson/TT/Code 71500 (Photo by JEPPE GUSTAFSSON / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Sajátos a svéd kultúra, máshol fegyvert csak az idősebb bandatagok kaphatnak / Fotó: AFP

Egészen sajátos kultúra

Nils Duquet, az egyik vezető, fegyveres erőszakkal foglalkozó európai kutatóintézet, a Flamand Békeintézet (Vlaams Vredesinstituut) igazgatója szerint az, hogy a svéd bandák az erőszakos bűncselekmények elkövetésében a fiatalokra támaszkodnak, teljesen más kultúrát teremtett a fegyverek körül, mint Európa más részein.

Máshol általában csak a bűnbandák idősebb és régebbi tagjai férhetnek fegyverhez, Svédországban viszont a legfiatalabbaktól várják el, hogy meghúzzák a ravaszt.

„Mivel olyan sok fiatal bűnöző jut fegyverhez, ez teszi az egészet olyan erőszakossá” – vélekedett.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.