BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Agyonlőtte támadóját a rendőr, aki az izraeli nagykövetséget őrizte – új: ismert a merénylő személye

Egy támadó megsebesítette a belgrádi izraeli nagykövetséget őrző szerb rendőrt, aki agyonlőtte a merénylőt. A belügyminiszter az esetet terrortámadásnak minősítette. Meg nem erősített hírek szerint több olyan személyt is letartóztattak, akikről feltételezhető, hogy közük van az esethez. A szerb hatóságok szerint a merénylő egy iszlám hitre áttért fiatal szerb férfi.

Számszeríjjal sebesített meg egy, a belgrádi izraeli nagykövetséget őrző szerb rendőrt szombat délelőtt egy támadó, akit a rendőr agyonlőtt. A merénylő 11 óra körül egy nyilat lőtt ki a rendőrre, és a nyakán találta el. A sebesült rendőr lőfegyveréből rálőtt a támadóra, aki halálos lövés kapott közölte a szerb belügyminisztérium.

Rendőrök a belgrádi izraeli nagykövetségnél, miután egy szerb rendőrt megtámadtak / Fotó: Marko Drobnjakovic / MTI / AP

A sérült, de eszméleténél lévő rendőrt a szerb főváros sürgősségi kórházába szállították, hogy műtéti úton eltávolítsák a nyakából a nyilat. A kórház illetékesei szerint a műtét után stabil állapotban van.

Később a szerb hatóságok közölték, hogy a merénylő egy iszlám hitre áttért fiatal szerb férfi. 

Milos Vucevic miniszterelnök közölte, hogy őrült cselekedetről van szó, amelyet nem lehet sem valamely vallásnak, sem valamely nemzetnek tulajdonítani. Ez egy magánszemély által elkövetett bűncselekmény.

A rendőr önvédelemből fegyvert használt, hogy rálőjön a támadóra, aki belehalt a sérüléseibe

  mondta Ivica Dacic belügyminiszter.

A miniszter korábban a támadó személyazonosságáról még nem tudott pontos információt. Vizsgálják a támadás összes körülményét és a lehetséges indítékokat. Dacic elmondása szerint a támadó előzőleg többször is odament az őrbódéban tartózkodó csendőrhöz, hogy egy múzeum után érdeklődjön. Volt nála egy táska, amelyből egy ponton elővette a nyílpuskát, és a rálőtt az őrre.

A Reuters beszámolójában idézte korábban a  belügyminisztert:

Ez egy Szerbia elleni terrortámadás.

Meg nem erősített hírek szerint több olyan személyt is letartóztattak, akikről feltételezhető, hogy közük van az esethez. Néhány jel arra utal, hogy ők már ismertek a biztonsági szolgálatok előtt az iszlám vahabita szervezetek révén. 

Az ABC News szerint a hatóságok egész Belgrád területén fokozottan figyelnek, ideértve a külföldi nagykövetségeket és a kormányzati épületeket, de a nyilvános helyeket, például a bevásárlóközpontokat is őrzik.

Izrael nagykövetsége közel van az Egyesült Államok nagykövetségéhez, egy jó helyen lévő belgrádi kerületben. Speciális rendőri egység őrzi, automata fegyverekkel ellátott tisztekkel.

Szerbia együttműködik Izraellel a gázai háború kitörése óta. Nemrég másfél tucat ország, köztük Szerbia szólította fel a Hamász vezetőit, hogy támogassák a tűzszünetet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.