BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint száz Leopardot vásárol Németország

A német hadsereg közel 3 milliárd euróért vásárolhat tankokat a KNDS-től. Ugyanakkor már készül a Leopard utódja is.

Mintegy 2,93 milliárd euróért akar 105 Leopard 2A8 tankot rendelni a KNDS-től Boris Pistorius német hadügyminiszter, amiket 2030-ra szállíthatnak le – tudta meg a Bloomberg hírügynökség.

29 May 2024, Lithuania, Pabrade: Bundeswehr soldiers prepare on the Leopard 2 tank for the conclusion of the NATO exercise Quadriga 2024. At the Paprade military training area, the Bundeswehr is demonstrating the capabilities required to defend NATO's eastern flank. Quadriga is the German contribution to the large-scale NATO maneuver Steadfast Defender. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Leopard
Több mint százat vehet a legmodernebb Leopardokból Németország / Fotó: AFP

A beszerzést ugyanakkor még jóvá kell hagynia a Bundestag költségvetési bizottságának is, ami várhatóan még a nyári szünet előtt meghozza a döntést a kérdésben.

A Litvániába telepített dandárnak kell a tank

A rendelés célja, hogy a Litvániába szánt német dandár megfelelően ellátott legyen tankokkal. A NATO keretében megvalósuló kezdeményezés az Ukrajna ellen indított orosz támadás után lett sürgős, különösen a litvánok számára, és az első katonák már meg is érkeztek a balti országba, ám 

a teljes, 4800 német katonából és 200, a hadsereg által foglalkoztatott civilből álló kontingens csak 2027-re érkezik meg. 

A német dandár egyike a NATO előretolt védelmét ellátó egységeknek.

A tankbeszerzés egyike lehet a Leopard 2-re leadott utolsó német rendeléseknek, ugyanis az ország Franciaországgal közösen már fejleszti a harckocsi utódját. Az új generációs tankok várhatóan 2035-re készülhetnek el.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.