BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Választások 2024: Ausztriában szavazóhelyiségeket mosott el a vihar

Burgerland a hadsereg beavatkozását kérte az ítéletidő miatt.

Vasárnapra virradó éjjel ismét heves viharok csaptak le Ausztriában, a legsúlyosabb károkat Stájerországban okozták, ahol sárlavina miatt le kellett zárni az A9-es autópályát.

Harald Vilimsky, az ÖVP EP-képviselője riporterek gyűrűjében / Fotó: AFP

Az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint több szavazóhelyiség megközelíthetetlenné vált vagy teljesen tönkrement a tartományban, a helyi polgármesterek azonban gyorsan léptek, és újakat nyitottak meg helyettük.

Az új helyszíneket táblák mutatják, és a helyi önkormányzatok a közösségi oldalakon is informálják a szavazókat, hogy hová kell menniük. A stájer hatóságok szerint 

az ítéletidő nem fogja befolyásolni az EP-választást,

amelyen az előrejelzések szerint jelentősen visszaesik majd a kormányzó konzervatív néppárt (ÖVP) és a jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) lesz az egyértelmű győztes.

Jó hír viszont, hogy a szombati és az éjszakai vihar után reggel ismét kisütött a nap Stájerország felett.

Burgerlandban a hadsereg segítségét kérik

Súlyosan érintette a vihar Burgerlandot is, ahol a Die Presse összeállítása szerint a szabadságpárti kormányzó, Hans Peter Doskozil a hadsereg segítségét kérte. Több embert repülőgéppel kellett kimenteni Bösebachból, sok ház olyan károkat szenvedett, hogy le kellett zárni.

Utakat mosott el a vihar / Fotó: AFP

A polgári védelem riasztást rendelt el a tartományban, Oberwartot katasztrófa sújtotta területnek minősítették. Doskozil gyors segítséget ígért az ország katasztrófavédelmi alapjától is, ha a károkat nem fedezi az érintettek biztosítása.

Jégeső pusztított Tirolban

Az időjárás Tirolt sem kímélte, ahol 

heves esőzésekkel és jégesővel járó viharok pusztítottak,

amelyek néhány helyen iszapcsuszamlást okoztak. Egy sárlavina elsodort egy autót, be a benne ülő négy ember sértetlenül megúszta.

Nagyarányú árvizek vagy komoly károk azonban nem voltak a tartományban.

Többször be kellett avatkozniuk az alsó-ausztriai tűzoltóknak is, akiket főleg elárasztott pincékhez riasztották.

Salzburg városában a vihar miatt egy 24 éves helyi férfi nem vett észre egy gyalogost a zebránál, és elütötte az autójával. A rendőrség tájékoztatása szerint a láthatóságot annyira korlátozta a heves esőzés, hogy a sofőr túl későn vette észre a zebrán haladó 35 éves férfit.

A baleset áldozata az útra zuhant, és eltört a bal sípcsontja. A mentés során a sérült 35 éves férfit a salzburgi kórházba szállították, a gyalogos és a sofőr alkoholtesztje is negatív lett.

Bár vasárnap reggelre az időjárás országszerte jobbra fordult, a meteorológiai intézet további viharokra figyelmeztetett, elsősorban Tirol környékén.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.