BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem volt jó ötlet Zelenszkijtől felbosszantani Kínát

Visszaüthet az ukrán elnök nyilvános bírálata, pedig nagy szüksége van Pekingre.

Károkat okozhat elemzők szerint Kijevnek, hogy Volodimir Zelenszkij elnök élesen és nyilvánosan bírálta Kínát. Ezzel azt kockáztatja, hogy Peking még közelebb kerül Moszkvához és elidegenedik Ukrajnától egy olyan időszakban, amikor utóbbinak igen nagy szüksége lenne rá.

Volodimir Zelenszkij egy szingapúri rendezvényen bírálta Kínát / Fotó: AFP

Zelenszkij egy szingapúri eseményen vádolta meg Kínát azzal, hogy aláássa a Svájcban készülő békekonferenciát. Peking kategorikusan tagadja a vádakat, és azzal a logikus magyarázattal indokolja távolmaradását, hogy azon nem vesz részt a konfliktusban érintett másik fél, Oroszország.

Astrid Nordin, a londoni King’s College kínai nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó Lau tanszékének vezetője ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy 

Kína „a jóindulatú béketeremtő” szerepét szeretné betölteni,

és ennek vitatása Ukrajna részéről azzal a kockázattal jár, hogy a kínai vezetők változtatnak a forgatókönyvön, és Kínát a nyugati hegemónia elleni szilárd bástyaként határozzák meg – Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szoros szövetségben.

„Zelenszkijnek nem sok haszna van abból, ha utóbbira ösztönzi a kínaiakat az előbbi helyett” – nyilatkozta a CNBC-nek. Megváltozott véleményét pedig Peking könnyedén jelezheti „az Ukrajnával szembeni kemény bánásmóddal és a Putyinnak nyújtott erőteljesebb támogatással” – tette hozzá.

Kijev nem tudja átcsábítani az oldalára Kínát

Ukrán illetékesek hónapok óta „udvarolnak” Kínának abban a reményben, hogy Peking nyomást gyakorol Moszkvára a háború lezárása érdekében. Nem értik vagy nem akarják érteni, hogy az ukrajnai orosz invázió összefügg az Irán által támogatott szervezetek Izrael elleni támadásaival és Tajvan sorsával, a célja pedig nem a demokrácia elpusztítása, hanem az új, több pólusú világrend kialakítása.

Putyin, Hszi
Hszi Csin-ping rendszeresen találkozik Vlagyimir Putyinnal, de a háború alatt csak egyszer beszélt telefonon Zelenszkijjel / Fotó: AFP

Így nem csoda, hogy Kína enyhén szólva hűvösen fogadta a próbálkozásokat, Hszi Csin-ping elnök a háború alatt csak egyszer beszélt telefonon Zelenszkijjel, miközben rendszeresen találkozott Putyinnal, legutóbb május közepén erősítették meg, hogy mindig egymás jó partnerei lesznek.

Velünk vagy ellenünk?

Kijev igyekezett nemzetközi befolyással rendelkező országokat meggyőzni, hogy vegyenek részt a békekonferencián, de Kína mellett Szaúd-Arábia is elhárította a meghívást. Nem lesz ott Joe Biden amerikai elnök sem, aki inkább kampánytámogatást gyűjt Hollywoodban, ami szintén kiverte a biztosítékot Zelenszkijnél, aki szerint ezt a hírt „Putyin tapsolva” fogadta.

Jie Yu, a londoni Chatham House Kínával foglalkozó vezető kutatója szerint a bírálat ellenére 

Kijev nem mondott le Pekingről,

 Zelenszkij csak az elégedetlenségét akarta kifejezni a szoros kínai–orosz kapcsolatok miatt.

fegyver, biden
Joe Biden pénzt gyűjt békekonferencia helyett / Fotó: AFP

„Az ukránoknak szükségük van rá, hogy a lehető legtöbb ország hozzájáruljon a konfliktus után az újjáépítéshez. Kína pedig kulcsszerepet játszhat, tekintve, hogy az elmúlt két évtizedben már fektetett be az országban. Ráadásul számos más feltörekvő gazdaság, például India, Dél-Afrika és Brazília is Pekinghez hasonló álláspontot foglal el” – emlékeztetett.

India alacsonyabb rangú képviselőt küld Svájcba, Brazília kihagyja a rendezvényt, a dél-afrikai részvételt pedig még nem erősítették meg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.