BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az éghajlatváltozás veszélyezteti az ősrégi mauritániai datolya betakarítását

A homok miatt az emberek kénytelenek máshol letelepedni, mert itt már nem lehet aratni, közel húszezer datolyapálma pusztult el Mauritániában az éghajlatváltozás következményeként az 1980-as évek óta.

Más nyugat-afrikai és a Száhel-övezet országaihoz hasonlóan Mauritánia is az éghajlatváltozás frontvonalában áll − számolt be róla a Phys.org. Az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának 2022-es jelentése szerint a hőmérséklet a régióban a globális átlagnál másfélszer gyorsabban emelkedik, miközben a csapadék mennyisége ingadozó, az esős évszakok időtartama pedig csökken.

Közel húszezer pálmafa pusztult el az 1980-as évek óta
Fotó: AFP

Az éghajlatváltozás hatása tetten érhető. A homok miatt az emberek kénytelenek máshol letelepedni, mert itt már nem lehet aratni – számolt be Haimoud, a helyi szövetkezet elnöke annak kapcsán, hogy a fákat fokozatosan elnyelő homok ellenére az itteni lakosok Guetnára – az éves betakarítási dátumra – készülnek.

Közel húszezer pálmafa pusztult el az 1980-as évek óta, a falu pedig évről évre néptelenedik. Mauritániában a kormány megpróbálta megállítani az elsivatagosodást fák ültetésével, hogy visszaszorítsák a rátörő homokot.

A kiválasztott prosopis fajta azonban még jobban kiszárította a talajt, tovább rontva a pálmafák törékenységét. Körülbelül hetven kilométerrel délebbre M’Heiret zöld oázisa is megtizedelődött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.