BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az egyik legnagyobb világhatalom kezdi meg egyeztetését Moszkvában

Narendra Modi miniszterelnök látogatása során találkozik Vlagyimir Putyin elnökkel, akivel utoljára 2019-ben egyeztetett Oroszországban.

India miniszterelnöke hétfőn kezdi meg kétnapos oroszországi látogatást, ez az első oroszországi útja a politikusnak azóta, hogy Moszkva háborút indított Ukrajna ellen. Az orosz–ukrán háború megnehezítette a régi szövetségesek viszonyát, és közelebb lökte Oroszországot India riválisához, Kínához – fogalmaz a Time

Fotó: AFP

Narendra Modi miniszterelnök látogatása során találkozik Vlagyimir Putyin elnökkel, akivel utoljára 2019-ben egyeztetett Oroszországban, Vlagyivosztok távol-keleti kikötőjében. A két vezető személyesen is találkozott 2022 szeptemberében Üzbegisztánban, a Sanghaji Együttműködési Szervezet blokk csúcstalálkozóján. Korábban a Világgazdaság megírta, hogy India a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója, amely 

Oroszország fontos energetikai piacává vált a nyugati szankciók kivetése óta.

Hatalmas mennyiségben vásárolja az orosz olajat, és azzal védekezik, hogy ezzel szívességet tesz a világnak, enélkül a jelenlegi duplája lenne az olajár. Az indiai–kínai kapcsolatok viszont mélypontra zuhantak a 2020-as határ menti összecsapások óta.

Modi és Putyin témák széles körét tekinti majd át, bár jól értesült források szerint nem várható nagyszabású egyezmény megkötése. Az indiai miniszterelnök várhatóan július 8-án és 9-én tárgyal majd Moszkvában, ahonnan kétnapos látogatásra Ausztriába utazik. Modi látogatása egyértelműen újabb diplomáciai siker Putyin számára pár héttel a pekingi, majd észak-koreai látogatása után, ahol kölcsönös védelmi egyezményt kötött Kim Dzsongunnal.

Pár napja Orbán Viktor magyar kormányfő utazott Moszkvába. A magyar miniszterelnök moszkvai látogatása alaposan elhúzódott. Orbán Viktor a jelek szerint minden részletre kiterjedően tárgyalt az orosz elnökkel az ukrajnai békéről. A két vezető sajtótájékoztatón számolt be az eredményekről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.