BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
People gather to fill up their water containers from a truck loaded with water cisterns in Rafah in the southern Gaza Strip on June 25, 2024 amid the ongoing conflict in the Palestinian territory between Israel and Hamas. (Photo by Eyad BABA / AFP)

Az éhínség és a háború mellett anarchia és káosz keseríti meg a Gázai övezet lakosságának mindennapjait

Veszélyes hatalmi vákuumhoz vezetett a civilek számára Gáza lerohanása, jóformán anarchia van a területen. A helyzet már a segélyezést is veszélyezteti.

Elszabadult a bűnözés a Gázai övezetben amióta az izraeli hadsereg benyomult a területre. A  közszolgáltatások megszűntek, a boltok bezártak, eluralkodott a káosz, a népesség az övezet Egyiptommal határos szegletébe menekült.

Palestinians start migrating after Israeli army orders residents of Khan Yunis to evacuate
A Gázai övezet lakosságának nagy része sátortáborokban és lebombázott városokban tengeti a mindennapjait
A Gázai övezet lakosságának nagy része sátortáborokban és lebombázott városokban tengeti a mindennapjait / Fotó: AFP

A Gázai övezet lakosságának nagy része sátortáborokban és lebombázott épületekben tengeti a mindennapjait a déli és a középső területeken, ahol nincs elegendő élelem, víz és gyógyszer.

Büntetlen garázdálkodást eredményezett a Hamász megbénítása

Közel kilenc hónappal az Izrael és a Hamász közötti háború kitörése után a gázaiak körében egyre terjed a bűnözés és az erőszak, a lopás, a gyilkosságok és a csempészet. Közben már egyetlen ép börtön sincs, és a rendfenntartók létszáma is megcsappant. A helyzet már több gázai életét követelte, és veszélyezteti a segélyezést is. 

People gather to fill up their water containers from a truck loaded with water cisterns in Rafah in the southern Gaza Strip on June 25, 2024 amid the ongoing conflict in the Palestinian territory between Israel and Hamas. (Photo by Eyad BABA / AFP)
Többen haltak már meg, amikor azon veszekedtek, ki kaphat előbb az ivóvízből / Fotó: AFP

A megmaradt rendőrök még a rablógyilkosságok ellen sem tehetnek semmit. A rendfenntartók ugyanis félnek az elkövető családjának bosszújától. 

Félnek fegyvert viselni a rendőrök a Gázai övezetben

A még mindig szolgálatot teljesítő rendőrök túlterheltek és üzemanyag hiányában csak gyalogosan közlekednek. 

Sőt, a rendőrök általában nem viselnek egyenruhát és nem hordanak fegyvert, mert attól tartanak, hogy Izrael célpontjaivá válhatnak.

Sokan az arcukat is eltakarják. 

Bűnszervezetek csempésznek cigarettákat segélyszállító teherautókon, mások pedig fosztogatják azokat, veszélyeztetik a segélymunkások életét és az alapvető javak eljuttatását a rászorulóknak. Ezek miatt a segélyszervezeteknek át kell gondolniuk tevékenységeiket, amelyek közül sokat kénytelenek voltak beszüntetni az elburjánzó bűnözés miatt.

Utálom a Hamászt, és soha nem támogattam őket, de azt kívánom, bárcsak újra ellenőriznék Gázát – kezd nagyon ijesztő lenni a helyzet

– kesergett az egyik palesztin.

A háború előtt nagy rend és fegyelem uralkodott a Gázai övezetben, a Hamász a bűnözőket szigorú büntetésekkel sújtotta. Mára ennek híre-hamva sincs – jegyezte meg a The Wall Street Journal.

Nincs éhínség Gázában, de továbbra is magas a kockázat

Az ENSZ egyik megbízható szervezete azt állítja, hogy Gázában nem áll fent éhínség, az életkörülmények viszont szélsőségesek. A szervezet új tanulmánya viszont hangsúlyozza, hogy továbbra is magas a kockázat az éhínség kialakulására.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.