BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukránok elzárták a Barátság vezetéket, napok óta nem jön olaj a Lukoiltól Magyarországra

Még június végén vezettek be újabb szankciókat a Lukoil ellen az ukránok. A Mol így egy fontos olajszállítójától eshet ezzel el.

Miután június elején Ukrajna újabb szankciókat vezetett be az orosz olajipari óriás, a Lukoil ellen, a héten a Mol számára olajat szállító vállalat előtt a Barátság kőolajvezetéket is elzárta.

olaj
A Barátság kőolajvezeték fontos szerepet tölt be hazánk ellátásbiztonságában / Fotó: Martin Divisek / EPA / MTi

Dolgoznak a helyzet megoldásán

Az Oilprice információi szerint azonban Magyarország Oroszországgal karöltve dolgozik a probléma elhárításán, mely lehetővé tenné az orosz olaj ukrajnai tranzitját.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, miután az ENSZ New York-i ülésének margóján tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel elismerte, hogy 

a Lukoil jelenleg nem szállít Magyarországra, ám dolgoznak a jogi megoldáson a probléma elhárítására.

A Fich Ratings májusban arról írt a magyar olajvállalat kapcsán, hogy a Mol idén ellátása mintegy 40 százalékát fedezi nem orosz forrásból és 2026-ra állhat készen az orosz készletek teljes leváltására. Ugyanakkor a vállalat nem zárta ki, hogy a későbbiekben is használ orosz olajat a piaci és szabályozói környezet függvényében.

A Mol nem kívánta kommentálni a történteket. A Marketnews információi szerint a Lukoil szállításait Szlovákia felé is leállították.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.