BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
NETANJAHU, Benjámin; CARDIN, Ben; JOHNSON, Mike

Benjamin Netanjahu szerint amikor melegek tüntetnek Gázáért, az olyan, mintha a csirkék állnának ki a KFC mellett

Benjamin Netanjahu az Egyesült Államokból érkező katonai segítség felgyorsítását kérte annak érdekében, hogy a háború mielőbb lezárható legyen.

Amerika és Izrael összetartását, és a katonai segítség felgyorsítását sürgette Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai kongresszus két házának tagjai előtt mondott beszédében szerdán. 

A kormányfő megállapítása szerint 

a mai időkben nem a civilizációk harca, hanem a barbarizmus és a civilizáció összecsapása zajlik, és fontosnak nevezte az együttműködést az Irán vezette terror tengelyével szemben. 

NETANJAHU, Benjámin; CARDIN, Ben; JOHNSON, Mike
Fotó: Julia Nikhinson

A kormányfő a kongresszus republikánus és demokrata párti vezetőinek felkérésének tartott beszédet a washingtoni Capitolium épületében. A beszéd idején nem jelent meg a teremben – részben tiltakozásul – mintegy 30 demokrata törvényhozó, és a szenátus elnöke, Kamala Harris alelnök sem ült a pódiumon; őt a rangidős demokrata párti szenátor, Ben Cardin helyettesítette. Kamala Harris kampányeseményen vett részt Indiana államban a beszéd idején, és azt közölte, hogy magántalálkozót tervez az izraeli kormányfővel.

Benjamin Netanjahu beszédének idején Izrael ellenes, palesztinpárti tüntetők gyűltek össze Washington belvárosában a Capitolium közelében, egy csoportjuk a rendőrökkel is összecsapott. 

A törvényhozás épületét acélkordon övezte. Kedden több száz aktivista a kongresszus egyik épületében is tüntetett. A tüntetőknek üzent az izraeli kormányfő: „Üzenetem van ezeknek a tüntetőknek. Miközben Teherán zsarnokai, akik melegeket akasztanak fel darukra és nőket gyilkolnak meg, mert nem takarják el a hajukat, párhuzamosan dicsérik, népszerűsítik ezeket a megmozdulásokat, így hivatalosan Irán hasznos idiótái lettek a tüntetők” – mondta Netanjahu.

Egyes tüntetők »melegek Gázáért« feliratú táblákat tartanak fel. Ennyi erővel feltarthatnának olyan táblákat is, hogy »csirkék a KFC-ért«

– jegyezte meg a Fox News szerint. Hozzátette a politikus, hogy ezek  a demonstrálók azt skandálják, hogy „a folyótól a tengerig”. „De sokaknak fogalmuk sincs, melyik folyóról és milyen tengerről beszélnek” – fejtette ki.

 

Benjamin Netanjahu felvázolta a Közel-Keletre vonatkozó elképzelését is, amit egy Irán elleni szövetségként képzel el, és amihez a régió minden államát várja. Az együttműködés neveként Ábrahám Szövetséget javasolta, kiindulva az arab–izraeli megbékélést hivatott Ábrahám Egyezményekből. 

Köszönetet mondott Donald Trumpnak is, aki elnökként támogatást nyújtott az Ábrahám Egyezmények megkötésében. Megköszönte a volt elnöknek, hogy hivatali időszaka alatt az Egyesült Államok elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és egyben örömét fejezte ki, hogy Donald Trump túlélte az ellene július 13-án megkísérelt merényletet.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.