BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Durván megemelik a közlekedési bírságok összegét: röpködhetnek a százezrek

Megjelent a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet-módosítás, amelynek alapján jócskán megnőnek az egyes közlekedési szabálysértések bírságtételei augusztus 1-jétől.

Augusztustól magasabb lesz a közlekedési bírságok összege – írta a Magyar Közlöny, melyből kiderült, hogy kormány úgy döntött, megváltoztatja az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéről, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény rendeletet.

parkolási bírság
Drága parkolási bírságok jönnek / Fotó: Photononstop via AFP

A változtatásokat a Mandiner pontokba szedve részletezte – a helyszíni bírság mindig az alacsonyabb összeg.

Ittas vezetés

24 000 – 46 800 forint

Vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke 0,30 gramm/liter véralkohol-koncentrációt vagy a kilégzett levegőben a 0,15 milligramm/litert nem haladja meg.

31 200 – 62 400 forint

Vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetve nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál magasabb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, amennyiben az nem minősül bűncselekménynek.

39 600 – 78 000 forint

Nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke a 0,5 gramm/liter véralkohol-koncentrációt vagy a kilégzett levegőben a 0,25 milligramm/litert meghaladja, feltéve, ha az nem minősül bűncselekménynek. Vasúti vagy légi jármű, gépi meghajtású vízi jármű, úszó munkagép, illetve közúton vagy a közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású jármű vezetésének olyan személynek történő átengedése, akinek a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

Az elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése

Az elsőbbségre vonatkozó szabályok megsértése és az előzés szabályainak megsértése esetén a bírság 26 000 – 52 000 forint lehet.

Érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés

31 200 – 62 400 forint

A jármű műszaki érvényességi ideje több mint három hónapja lejárt, de a hat hónapot nem haladta meg.

39 600 – 78 000 forint

A jármű műszaki érvényességi ideje több mint hat hónapja lejárt, de az egy évet nem haladta meg.

46 800 – 93 600 forint

A jármű műszaki érvényességi ideje több mint egy éve lejárt.

31 200 – 62 400 forint

Megkülönböztető fény- vagy hangjelzést adó készülék jogosulatlan felszerelése.

24 000 46 800 forint

Megkülönböztető fény- vagy hangjelzést adó készülék jogosulatlan birtoklása.

Közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése

15 600 – 31 200 forint

Megállás a „Megállni tilos” jelzőtábla hatálya alatt. Várakozás a „Várakozni tilos” jelzőtábla hatálya alatt. A „Korlátozott várakozási övezet” jelzőtábla alá kihelyezett kiegészítő táblában meghatározottól eltérő várakozás.

65 000 – 156 000 forint

A mozgáskorlátozott-várakozóhelyen való jogosulatlan várakozás.

32 500 – 65 000 forint

Megállás autópálya és autóút úttestjén és leállósávon.

39 600 – 78 000 forint

Megállás kijelölt gyalogos átkelőhelyen, valamint a gyalogos átkelőhely előtt személygépkocsival, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral és kézikocsival 5 méter, egyéb járművel 15 méter távolságon belül.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.