BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Steve Bannon speaks at CPAC

Börtönbe kell mennie Trump volt tanácsadójának

Steve Banon nem volt hajlandó együttműködni a 2021. január 6-i zavargásokat kivizsgáló kongresszusi bizottsággal. Az egykori tanácsadót egy másik ügyben csalással is vádolják.

Hétfőn kell jelentkeznie egy connecticuti szövetségi börtönbe, hogy megkezdje négy hónapos büntetését, amit azért kapott, mert nem engedelmeskedett a kongresszusi idézésnek a Capitolium ostroma kapcsán tartott meghallgatások során.

Steve Bannon speaks at CPAC, trump
Trump volt tanácsadója négy hónapra vonul börtönbe / Fotó: AFP

Noha a bíróság a közel két évig tartó fellebbezések alatt engedélyezte, hogy Bannon szabadlábon maradjon, ám hétfőre már elrendelte, hogy jelentkezen letölteni a büntetését. A legfelsőbb bíróság pedig elutasította Donald Trump szövetségesének utolsó percben benyújtott fellebbezését.

Bannon nem volt hajlandó együttműködni a Kongresszussal

Az esküdtszék két rendben találta bűnösnek a politikai tanácsadót, egyrészt a január 6-át vizsgáló képviselőházi bizottság meghallgatásán való megjelenés elmulasztásáért, másrészt azért, mert nem adta át azokat a dokumentumokat, melyek a választás eredményének megváltoztatásában való tevékenységéről szóltak 2020-ban – idézi fel az AP hírügynökség. Vasárnap az ABC televízióban Bannon azt mondta, hogy nem bánja, hogy nem engedelmeskedett a kongresszusi idézésnek.

A védelem szerint az ügybe a legfelsőbb bíróságnak kellene döntést hoznia, hiszen Bannont védi mentelmi joga, ám a vád szerint a tanácsadó a történtek idején már évek óta nem dolgozott a Fehér Házban. 

Hasonló vádakkal márciusban börtönbe vonult Paul Navarro, Trump egykori kereskedelmi minisztere is, aki szintén négy hónapos büntetést kapott.

Ugyanakkor a republikánusok képviselőházi vezetői szerint az egész, január 6-i eseményeket vizsgáló bizottság illegitim, Donald Trump pedig kegyelmet ígért a törvényhozás megostromolása miatt elítélteknek.

Bannon ellen egy másik eljárás is folyamatban van New York államban, amely azzal vádolja, hogy a mexikói határra építendő falra gyűjtött pénzt, ám azt ellopta.

Orbán Viktor szerint boszorkányüldözés zajlik Bannon ellen

A magyar kormányfő korábban úgy fogalmazott, hogy a politika ocsmány tud lenni és sajnálja, hogy 

politikai boszorkányüldözés zajlik egy igazi amerikai hazafi és jó barát, Steve Bannon ellen. 

„Küzdj tovább, Steve! Az igazság győzni fog!” – írta Orbán Viktor a Twitter-oldalán.

Az Egyesült Államok törvényhozásának épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án törtek be Donald Trump hívei. A zavargásokban öt ember meghalt, köztük egy rendőr, és jóval több mint százan megsérültek.

A zavargások előtt Trump hívására több tízezer támogatója gyűlt össze Washington belvárosában, hogy tiltakozzon az elnökválasztás eredménye ellen. Trump egykori tanácsadóját azzal vádolták, hogy tudott az erőszakba torkolló megmozdulások tervéről. Bannon a 2016-os elnökválasztás idején Donald Trump kampánytanácsadója volt, majd hét hónapig tanácsadóként dolgozott a Fehér Házban. A republikánus elnök 2017 nyarán bocsátotta el Bannont. A menesztett főtanácsadó később több európai országban is előadásokat tartott, a többi között Magyarországon is, ahova az Európa jövője című konferencia keretében érkezett 2018 tavaszán. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.