BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Lakókocsiban és hindu templomban is ítéletet mondhatnak a brit szavazók a pártokról

Megnyíltak a szavazóhelyiségek, történelmi bukás várhat a torykra.

Csütörtökön választanak parlamenti képviselőket a britek, helyi idő szerint reggel 7-kor országszerte megnyíltak a szavazóhelyiségek, amelyek este tízkor zárnak. Az előrejelzések szerint a választók a Sir Keir Starmer vezette ellenzéki Munkáspártot röpítik a hatalomba, gyakorlatilag csak az a kérdés, hogy milyen arányú lesz a győzelem.

A pártvezetők közül elsőként Rishi Sunak kormányfő szavazott / Fotó: AFP

A szavazók a lehető legkülönösebb helyeken adhatják le a szavazatukat: Cambridgeshire-ben például lakókocsiban, Battersea-ben hajókonténerben, Wimbledonban pedig egy hindu templomban rendeztek be szavazóhelyiséget a Daily Mail tudósítása szerint. A The Sun azonban arról ír, becslések szerint a választásra jogosultak mintegy ötöde valószínűleg nem személyesen, hanem levélben voksol, és  már postára adta a szavazatát.

Kutya, macska, ló a szavazóhelyiségek előtt

A BBC is talált egy érdekes szavazóhelyiséget a sok közösségi ház, anglikán templom és iskola mellett: Winwickben immár több mint ötven éve egy családi ház előszobájában, az emeletre vezető lépcső alatt lehet voksolni.

A britek – jó szokásuk szerint – 

szeretettel várják a gazdájukat elkísérő állatokat is,

és nem csupán a kutyákat; volt aki lóval ment szavazni, bár azt is kinn kellett hagyni a szavazóhelyiségnek otthont adó apró épület előtt a többi négylábú kísérővel együtt. Burnhamben pedig egy pórázon sétáltatott macska várta türelmesen az épület előtt, hogy a gazdája leadja a voksát.

Kutya, macska és ló csak a szavazóhelyiség bejáratáig kísérheti el a gazdit a brit választáson / Fotó: AFP

Elsöprő győzelem, történelmi bukás

A voksolás előtt megjelent utolsó, a YouGov által készített közvélemény-kutatás is megerősítette, hogy a Munkáspárt elsöprő diadalt arat. A hagyományos választói minták sokszorosára kiterjedő, száznál több kritériumot figyelő úgynevezett MRP vizsgálati modell szerint a Munkáspárt 212 fős többséget szerezhet a 650 fős londoni alsóházban – 

ekkorával egyetlen párt sem rendelkezett 1832 óta.

Történelmi győzelmet arathat az ellenzéki Munkáspárt a brit választáson / Fotó: AFP

Ez 431 helyet jelent, több mint kétszer annyit, mint amennyit a párt még Jeremy Corbyn vezetésével szerzett 2019-ben (202).

A 14 éve kormányzó Konzervatív Pártnak az előrejelzés szerint 102 képviselője lehet – 263-mal kevesebb a mostaninál. Ráadásul a 26 versenybe szálló kormánytag közül 16 be sem kerül az alsóházba, köztük Jeremy Hunt pénzügyminiszter és Grant Shapps védelmi miniszter, számolt be a Sky News.

Érdekes viszont, hogy ez az eredmény úgy jön ki, hogy a Munkáspárt 39, a toryk 22 százalékot szereznek. A legtöbb brit a pénztárcája alapján szavaz, és jelenleg inkább a Munkáspártra bízza a gazdaságot.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.