BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pszichiátriára kerültek az automatás drogot fogyasztó gyerekek

A HHC legális forgalmazását és terjesztését várhatóan betiltják Szlovákiában. Északi szomszédunknál komoly egészségügyi problémákat okoztak fiataloknál a bárki számára hozzáférhető szintetikus drogok.

Habár a HHC legális forgalmazását és terjesztését várhatóan betiltják Szlovákiában, az automatákból kiváltható szintetikus kábítószerhez jelenleg még mindig hozzáférhetnek kiskorúak is, és egyesek a használat után súlyos mentális problémákról számoltak be – írta meg az Új Szó felvidéki hírportál. Hamarosan droggá nyilváníthatják ezeket a termékeket.

Prague,,Czech,Republic,-,February,14,,2024:,Vending,Machine,With
drog, kannabisz, kábítószer
Az automatából megvehető szintetikus drogok hamarosan betiltásra kerülhetnek Szlovákiában / Fotó: Shutterstock

A napokban komoly pszichés tünetek jelentkeztek HHC-t használó gyerekeknél Eperjesen, emiatt az érintetteket a helyi kórház pszichiátriai osztályára kellett szállítani kezelésre – közölte a TASR szlovák állami hírügynökséggel az intézet sajtóreferense, Martina Pavlikova.

A pszichiátriai részleg főorvosa, Martina Patusova az esettel kapcsolatban elmondta, hogy a közelmúltban többször is találkoztak már olyan esetekkel, amikor a bevásárlóközpontokban szabadon hozzáférhető automatákból származó HHC-t fogyasztó kiskorúaknál súlyos mentális problémák alakultak ki, amelyek kórházi ellátást igényeltek.

„Két esetben pszichotikus zavart diagnosztizáltunk. Megfigyeltük a klasszikus tüneteket, mint például a szorongást, a hallucinációt, a paranoiát, a levertséget, a heves szívverést és a szapora légzést” – ismertette a szakorvos.

Várhatóan már nem sokáig áll fent ez a probléma északi szomszédunknál, ugyanis a HHC-tartalmú árucikkek hamarosan felkerülnek a kábítószerek és pszichotróp anyagok listájára, emiatt a legális értékesítésük tilos lesz. A kormány ezzel kapcsolatos törvénymódosítását a parlament tárgyalja – júniusban második olvasatba került, vagyis elfogadása a közeljövőben megtörténhet.

Daily Life And Economy In Krakow
drog, kannabisz, kábítószer
Több fiatal esetében a használat után súlyos mentális problémákról számoltak be / Fotó: NurPhoto

Nem csak Szlovákiában okoz jelentős egészségügyi problémákat a kereskedelmi forgalomba kerülő kábítószer. Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adott ki nemrég figyelmeztetést arról, hogy a THCJD jelzésű gumicukrok fogyasztása fokozottan veszélyes az egészségre. Az NNGYK hozzátette, hogy mérgezés esetén van hova fordulnunk.

Kannabiszos gumicukor okozott tömeges megbetegedést Budapesten

A külföldi turisták egy Váci utcai CBD shopban jutottak hozzá a szerhez. A kannabiszos gumicukor súlyos tüneteket okozott, fogyasztása rendkívül káros az egészségre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.