BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy Lufthansa-járaton múlhat Von der Leyen sorsa

Sok képviselő még a szavazás előtt leléphet az ülésről, hogy elérje a gépét. Pedig a Lufthansa járata csupán két órát takarít meg a képviselőknek.

A frissen megválasztott Európai Parlament csütörtökön dönt arról, ad-e második megbízást Ursula von der Leyen számára az Európai Bizottság élén. A bizottsági elnök a tagállami vezetők körében már megszerezte a szükséges támogatást, ám újraválasztását az EP-nek is jóvá kell hagynia, amit azonban a képviselők hétvégi tervei keresztülhúzhatnak.

BRUXELLES -EU INFORMAL LEADERS MEETING 27 June 2024, von der leyen
Fotó:  AFP

Szorít az idő

A Bild arra hívja fel ugyanis a figyelmet, hogy a csütörtök délután 2:05-kor, Strasbourgból Frankfurtba induló Lufthansa-járatra szinte már alig kapni jegyet, márpedig a 126 férőhelyes gépen feltehetőleg EP-képviselők foglaltak helyet. 

Von der Leyen pozíciójáról pedig délután 1-kor lehet a szavazás, ami, ha nem sikerül, akkor a bizottság hónapokig vezető nélkül maradhat.

Von der Leyennek a 720 képviselőből 361-et kell meggyőznie, akik közül sokan érkeznek Németországból. A kérdéses Lufthansa-gép telítettségét pedig az is jelzi, hogy a német lap kutatásai szerint a legolcsóbb jegy is több mint 850 euróba került a 230 kilométeres utat bejáró repülőre, igaz, az EP buszokat is indít a frankfurti repülőtérre, így a képviselők mindössze kétórás késést kerülnek el a légi úttal.

Minden szavazatra szüksége van Von der Leyennek

A bizottsági elnök újraválasztási esélyeinek a titkos szavazás sem használ, ahogy az sem, hogy bár a mögötte álló frakcióknak többségük van, többen ezekből jelezték, hogy nem fogják támogatni Von der Leyen újrázását. Ezért minden támogató szavazatra szüksége lesz.

A Von der Leyen pártcsaládját, az Európai Néppárt (EPP) frakcióját vezető Manfred Weber ezért javasolta, hogy az eredetileg délutánra kitűzött szavazást hozzák előre délre. Azonban a többi frakció csak a délután egyórás kompromisszumra volt hajlandó.

Bár a szavazás titkos, arra fény derül, ha valaki nem vesz részt a voksoláson, ami megakadályozhatja, hogy a képviselők idő előtt lelépjenek az EP-ülésről. Az EPP tagjait a frakciók már éles hangú levelekben figyelmeztették, hogy a részvétel kötelező a szavazáson.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.