BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sok életet megmenthetnek a balatoni önkéntesek

A Magyar Vöröskereszt önkéntesei kisebb sérülések, rosszullétek, napégések esetén is akcióba lépnek. A 13 település 19 standján dolgozók életveszély esetén is azonnal intézkednek.

Az idei szezonban már csaknem 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata – számolt be róla a szervezet csütörtökön. Kiemelték, hogy a 2007 óta működő szolgálat idén 13 település 19 strandján, strandonként két önkéntessel biztosítja a sebesülések és rosszullétek ellátását, szükség esetén életmentést és segítséghívást augusztus 20-ig.

Siofok,,Hungary,-,July,30.,2016:,Huge,Crowd,In,The
Balaton, életmentés, vöröskereszt
Már csaknem 2000 embernek nyújtott segítséget a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata, ha kell, életet is mentenek / Fotó: Shutterstock

„Az ügyeletes elsősegélynyújtók feladata a tóban vagy a parton történt sérülések, rosszullétek szakszerű ellátása, nagyobb sérülés, betegség esetén a mentő hívása és a beteg állapotának stabilizálása, szükség esetén az újraélesztés megkezdése” – foglalta össze Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója a közlemény szerint.

A vöröskeresztes 300 önkéntes a parton teljesít szolgálatot.

„A szezonokban megszokott, összesen két-háromezres esetszám az idei rendkívüli forróság miatt növekedni fog” – emelte ki Kormos Ádám, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője a közleményben. Hozzátette, a csaknem 2000 esetszám kiemelkedően magas, tavaly a nyolc turnus alatt 2368 esetben kellett elsősegélyt nyújtani.

Leggyakrabban a kagylók vagy kövek okozta vágásokat, horzsolásokat és a rovarcsípéseket látják el, ugyanakkor az extrém meleg miatt sokszor van dolguk napégéssel, hőkimerüléssel és napszúrással.

A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy súlyos esetben hőség miatt ájulás fordulhat elő, amelyet hirtelen fellépő láz, sápadtság, fokozott verejtékezés kísér. Ezeknél a tüneteknél azonnal hívni kell a 112-es segélyhívót.

Hőség: 45 fokos hőérzet is lehet majd a nagyvárosokban – mutatjuk

Nem mindenki fogja túlélni a későbbi nyarak hőstresszét Magyarországon. Mára mintegy 40-45 nappal hosszabbak és melegebbek a nyarak, mint 50 évvel ezelőtt. Az átlaghőmérséklet növekedésével pedig a szélsőségesen magas értékek is megváltoznak, amelyek úgynevezett hőstressznek teszik ki az emberi szervezetet. A közvetlen és rövid távú környezeti hatást pedig nem minden emberi szervezet tudja tolerálni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.