BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
FAYETTEVILLE, UNITED STATES - JULY 18: U.S. Vice President Kamala Harris holds a campaign event that is her seventh visit to North Carolina this year and 15th trip to the state since taking office in Fayetteville NC, North Carolina, United States on July 18, 2024. Peter Zay / Anadolu (Photo by Peter Zay / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Joe Biden és a nyugdíj: döngicsélnek már a donorok Kamala Harris körül

Joe Biden már a hétvégén bejelentheti, hogy visszalép. Egyetlen vigasza lehet, hogy magasabb lesz a nyugdíja, mint az elnöki fizetése.

Lobbiznak a színfalak mögött a demokrata párt legnagyobb donorjai, próbálnak minél több kongresszusi képviselőt rábírni arra, hogy nyilvánosan szólítsa fel visszalépésre Joe Bident az amerikai elnökválasztástól.

President of United States Joe Biden at the Ukraine Compact during the final day of the NATO Summit in Washington DC, United States on July 11, 2024. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A donorok már nem hiszik, hogy Joe Biden nyerhet az amerikai elnökválasztáson / Fotó: AFP

A donorok már a katasztrofális elnökjelölti tévévita után pánikba estek, július elején 75-en egyeztettek arról, hogyan tovább, és a CNBC értesülése szerint már akkor is csak egyetlenegy gondolta közülük úgy, hogy az elnöknek versenyben kellene maradnia.

Mindenki másnak az a meggyőződése, hogy vissza kell lépnie, ha győzni akarnak Donald Trump ellen.

Nincs visszalépés, nincs pénz

A donorok közül sokan világossá tették, hogy ha Biden nem lép vissza, akkor nem adnak addig pénzt a kampányára, amíg felmérések nem bizonyítják, hogy képes nyerni novemberben. Ilyen felmérés pedig egy sincs.

A portál értesülései szerint Bill Clinton volt elnök és a felesége, Biden kampánymenedzserei és Jeff Katzenberg médiamogul is könyörögtek a donoroknak, hogy tartsanak ki, de eredménytelenül. 

A kongresszusi demokraták közül pedig immár 22-en szólították fel nyilvánosan visszalépésre az elnököt,

 és már ezt várja tőle Barack Obama is.

US President Joe Biden speaks during the 115th National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) National Convention in in Las Vegas, Nevada, on July 16, 2024.  (Photo by Kent Nishimura / AFP)
Az elnök már a hétvégén bejelentheti, hogy visszalép / Fotó: AFP

Elemzők szerint az sem véletlen, hogy olyan demokrata nagyágyúk is figyelmeztették Bident, mennyit árt a versenyben maradással, mint Nancy Pelosi, a képviselőház volt elnöke, Chuck Schumer, a szenátusi többség vezetője és Hakeem Jeffries, a képviselőházi kisebbség vezetője – az pedig még kevésbé véletlen, hogy kiszivárogtatták az erről szóló híreket.

Míg Bident nem igazán érdekli, mint gondolnak a donorok, a pártvezetőt igen, mert ők látják, hogy milyen hatása van a többi jelöltre

– mondta Biden egyik régi pénzgyűjtője.

Döngicsélnek a donorok Kamala Harris körül

Kiszivárgott sajtójelentések szerint a koronavírusos Biden valószínűleg megadja magát, és már a hétvégén bejelentheti, hogy visszalép a versenyből. A döntését megkönnyítené, hogy már jelezte: erre csak egészségügyi okokból kerülhet sor.

FAYETTEVILLE, UNITED STATES - JULY 18: U.S. Vice President Kamala Harris holds a campaign event that is her seventh visit to North Carolina this year and 15th trip to the state since taking office in Fayetteville NC, North Carolina, United States on July 18, 2024. Peter Zay / Anadolu (Photo by Peter Zay / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Kamala Harris a demokrata párt logikus választása új elnökjelöltnek / Fotó: AFP

Ebben az esetben az lenne a logikus, ha Kamala Harris alelnök venné át a stafétabotot, és azonnal vissza is csábítaná a donorokat. Sőt, ezt tulajdonképpen már meg is kezdte, a július 27-én a jelenlétében rendezendő pénzgyűjtő koncertre már majdnem teljesen elfogytak a jegyek, pedig a legdrágábbnak az ára meghaladja a 12 ezer dollárt (4,3 millió forintot).

Senki nem firtatná Biden korát, ha cégvezető lenne

Az üzleti életben nem számít a kor, csak egyetlen értékmérő van: a teljesítmény. Az is igaz, hogy ha nem jön a várt eredmény, akkor azonnal repül is az elnök vagy a vezérigazgató, nem várnak vele a következő választásig.

Warren Buffett például jóval idősebb Bidennél, 93 éves és még mindig aktív, sőt, azt ígérte, hogy az utolsó leheletéig dolgozni fog, mint néha barátja és a Berkshire alelnöke, Charlie Munger, aki 99 éves korában hunyt el, és haláláig nem adta fel a munkáját.

Warren Buffett, CEO of Berkshire Hathaway, speaks to the press as he arrives at the 2019 annual shareholders meeting in Omaha, Nebraska, May 4, 2019. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Warren Buffett 93 éves és haláláig tervez dolgozni / Fotó: AFP

Ők azonban a kisebbséghez tartoznak. A dél-dakotai Madison Trust tanulmánya szerint az amerikai vezérigazgatók döntő többsége – 86 százaléka – az ötvenes-hatvanas éveiben jár. 

Csak 24-en hetvenesek (4,8 százalék) és mindössze négy idősebb nyolcvannál.

Biden legalább szép nyugdíjra számíthat

A sok kellemetlenség mellett legalább az jobb kedvre derítheti Bident, hogy többet keres majd az adófizetők pénzéből, mint most. A fiskálisan konzervatív adófizetői érdekképviseleti szervezet, National Taxpayers Union számításai szerint legalábbis évi 413 ezer dolláros (148,5 millió forintos) nyugdíjra számíthat, míg elnökként csak 400 ezret (143,8 millió forintot) keres.

A MarketWatch szerint ez nem rossz, bár csak aprópénz, mivel az elnök vagyonát a Forbes tízmillió dollárra becsüli, és sok minden mással – könyvírással, beszédekkel – is kiegészítheti a bevételeit.

Biden számíthat állami nyugdíjra egyrészt a szenátustól, amelynek 1973-tól 2009-ig folyamatosan tagja volt, majd alelnökként nyolc évig az elnöke – így összesen 44 év jön ki. A nyugdíjának másik része elnökként illeti meg, ez utóbbi évi 246 ezer dollár.

Biden egyébként szegénynek számít a legutóbbi amerikai elnökök között,

 Barack Obama vagyonát 70 millió, Bill Clintonét 120 millió dollárra becsülik, a két Bush és Donald Trump pedig már akkor gazdag volt, amikor megválasztották.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.