BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Felfordult Párizs: halálos áldozata is van a választások után kitört utcai erőszaknak

Véres összecsapások voltak Párizsban és országszerte. A választások ideje alatt mintegy 30 ezer fegyveressel készült a francia kormány biztosítani a rendet.

Tüntetők és ünneplők tömegei özönlötték el Párizs utcáit, amikor vasárnap záporozni kezdtek a francia választási eredmények. A Világgazdaság is megírta, hogy a baloldali pártok koalíciója szerezte meg a legtöbb mandátumot a parlamenti választásokon. Gabriel Attal francia miniszterelnök bejelentette lemondását. 

Kemény összecsapások voltak a francia fővárosban / Fotó: AFP

A Fox News cikke szerint több tízezer baloldali tüntető gyűlt össze a párizsi Place de la République nevű téren, hogy megünnepeljék az eredményt. Az Új Népfront – a szocialisták, a zöldek és a radikális baloldali France Unbowed pártok koalíciója – várhatóan 175 és 205 közötti helyet szerez az 577 fős Nemzetgyűlésben, vagyis a baloldali pártok koalíciója szerezte meg a legtöbb mandátumot.

Mindez óriási fordulatnak értékelhető a múlt heti első forduló eredménye után, amelyet a jobboldali radikális Nemzeti Tömörülés, Marine Le Pen pártja nyert meg. A sikere akkora riadalmat váltott ki a Macron elnök fémjelezte baloldalon, hogy országszerte koordinált visszaléptetési hullámot vezényeltek le, amely tehát úgy tűnik, eredményes volt. A portál beszámolója szerint az eredmények óriási felháborodást okoztak a franciaországi konzervatívok körében, akik abban reménykedtek, hogy Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése átveszi a hatalmat. 

A közösségi médiában készült felvételeken hatalmas máglyák égnek a párizsi utcákon, a rohamrendőrök összecsaptak a tüntetőkkel.

Könnygázzal oszlatták a tömeget, többen azt is rögzítették, hogy a tüntetők Molotov-koktélokat dobáltak az utcákon, és füstbombákat gyújtottak meg.

A választások ideje alatt mintegy 30 ezer fegyveressel készült a francia kormány biztosítani a rendet, csak Párizsban 5 ezer rendőrt rendeltek ki az utcákra. Gerald Darmanin belügyminiszter korábban úgy fogalmazott, hogy a járőrök gondoskodnak majd arról, hogy a radikális jobb- és radikális baloldal „ne használja ki a helyzetet arra, hogy káoszt keltsenek”. 

A BBC beszámolója szerint öt rendőrt letartóztattak egy férfi halála miatt, a 27 éves férfinek megállt a szíve amikor a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel Marseille-ben. Több százan megsérültek és több embert le is tartoztattak, többek között Marseille déli részén. A francia ügyészek közlése szerint a

férfi a mellkasán sérült meg, amely arra utal, hogy egy úgynevezett flash-ball vagy LBD-vel találták el az utcán. Franciaországban a fegyvert a tömegoszlatásokon szokták használni.  

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.