BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Franciaország

Ki lesz az új francia miniszterelnök? – jó ideig a káosz uralkodik majd az utcákon és a Nemzetgyűlésben is

A választásokon nyertes baloldali szövetségnek számos opciója van, azonban egyik sem fog minden résztvevőt boldoggá tenni. Franciaország a teljes bénultság állapota felé tart.

Az elmúlt hetek legerősebb narratívája az volt, hogy a radikális jobboldal Franciaország modern kori történetében először ragadja meg a hatalmat. A választásokon azonban szélsőbal által dominált Új Népfront futott be elsőnek – a szocialisták, a zöldek, a kommunisták és Jean-Luc Mélenchon Engedetlen Franciaország (LFI nevű mozgalma), a legtöbb szavazatot Mélenchon pártja szerezte ezen belül, adódna tehát, hogy őt kérje fel Macron kormányalakításra.

Franciaország
Franciaország – rohamrendőröknek kellett feloszlatni Párizsban vasárnap éjjel a tüntetőket / Fotó: Anadolu via AFP

Erre azonban senki ne vegyen mérget. Franciaország leendő miniszterelnökének kiválasztása hivatalosan Emmanuel Macron köztársasági elnök feladata, akit jogilag nem köt a választás eredménye – bár a politikai szokások szerint a kormányfőt a legerősebb politikai erő vagy koalíció soraiból kell kiválasztani.

A nagy kérdés az, hogy a baloldal kit javasol majd miniszterelnöknek. A kampány során az Új Népfront úgy döntött, hogy nem választ miniszterelnök-jelöltet, ellentétben a Nemzeti Tömörüléssel és annak elnökével, Jordan Bardellával, valamint a Gabriel Attal távozó miniszterelnök által vezetett Macron-párti koalícióval. Az ok teljesen világos: a pártok nem tudtak volna konszenzusra jutni a kérdésben. Most viszont kényszerhelyzet van, valakit muszáj megnevezniük. A koalíció két vezető ereje, az LFI és a szocialisták, a zöldek első embere Marine Tondelier esélyei nagyon szerények, annak ellenére, hogy a kampányban nagyon aktív volt. 

A lehetséges miniszterelnök-jelölteket négy csoportba lehet osztani: 

Jean-Luc Mélenchon és szövetségesei 

Mélenchon mozgalma, az Engedetlen Franciaország, a koalíción belüli négy fő párt közül a legradikálisabb, az előrejelzések szerint a baloldali csoportok közül a legtöbb mandátumot fogja megszerezni. Parlamenti erejük, valamint Mélenchon erős szereplése az elmúlt két elnökválasztáson, erős érveket ad az LFI-nek arra, hogy a leendő kormányfőnek az ő soraikból kellene kikerülnie.

Mélenchon ünnepel, de a saját koalíciója se tartja partiképesnek / Fotó: AFP

Ha az LFI dönthetne, a nyilvánvaló választás valószínűleg maga Mélenchon lenne – de politikai ketrecharcos attitűd, a gazdaságról vallott keményvonalas, szélsőséges nézetei, az izraeli háborúban elfoglalt álláspontja (a palesztinokat támogatja Izraellel szemben) vállalhatatlanná teszi őt a mérsékelt szavazók köreiben. Ráadásul 

az Új Népfront tagjai a kampány során egyértelműen kijelentették, hogy nem támogatják a 72 éves vezetőt a miniszterelnöki posztra. 

Mélenchon akkor azt mondta, hogy nem fogja „ráerőltetni” magát egy vezetői szerepre. Így felvetődnek más, az LFI-hez köthető nevek is, köztük a mozgalom egyik koordinátora, Manuel Bompard, a parlamenti frakció elnöke, Mathilde Panot, a feltörekvő Clémence Guetté vagy Eric Coquerel, a francia Nemzetgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke.

Mélenchon ellenzéke

Az első kihívást Mélenchon és szövetségesei vezetése ellen olyan képviselők jelenthetik, akik egykor a háromszoros elnökjelölt mellett harcoltak, de azóta megszakították vele a kapcsolatot. Az ilyen jelöltek érvelhetnek azzal, hogy ideológiailag összhangban vannak az Új Népfront domináns ágával, ugyanakkor kevésbé megosztóak, mint Mélenchon.

Közéjük tartozik François Ruffin, egy volt újságíró és filmrendező, aki a következő elnökválasztáson indulni kíván, és aki bírálta az LFI-t, amiért szerinte nem tudta elérni a vidéki Franciaországot, Mélenchont pedig egyenesen „tehernek” nevezte. Hasonlóan érvel Clémentine Autain, aki az elmúlt két törvényhozásban az LFI-csoport tagja volt, de egyre kritikusabb Mélenchonnal szemben. Autain a múlt hónapban azt mondta, hogy „tudatában van” annak, hogy „egyike azoknak, akik győzelem esetén miniszterelnök-esélyes.”

A feltámadt szocialisták

A Francia Szocialista Párt 2022-ben érte el mélypontját, amikor az elnökválasztáson mindössze 1,7 százalékot értek el. Azóta azonban váratlanul feléledtek, s ez az európai választásokon elért erős szereplésében csúcsosodott ki: a baloldali erők között az első helyen végeztek a szavazatok közel 14 százalékával.

A szocialistáknak kevesebb képviselőjük van, mint Mélenchonéknak, ennek ellenére megerősítették parlamenti jelenlétüket, és felzárkóztak a szélsőbalos LFI-hez. 

Bízhatnak abban, hogy a Zöldek támogatását elnyerik, hogy megakadályozzák az LFI dominanciáját. A szocialistáknál felnőtt egy új generáció, köztük a Szocialista Párt jelenlegi vezetője, Olivier Faure, a leköszönő frakcióelnök, Boris Vallaud vagy az uniós választások vezető jelöltje, Raphaël Glucksmann. A 48 éves Vallaud-t először 2017-ben választották be a parlamentbe. Macron mellett tanult Franciaország legjobb köztisztviselői iskolájában, és a jelenlegi elnökhöz hasonlóan korábban az Elysée palota főtitkárhelyettese volt.

A Politico című lap elemzése szerint azonban a szocialisták reaktiválhatják egy korábbi nagyágyújukat: François Hollande, Franciaország volt szocialista elnöke is visszatérhet, miután megnyerte a versenyt választási körzetében. Ez azért fontos, mert Franciaország újkori történetében a második elnök lesz, aki államfői tisztségét követően újra bekerül a Nemzetgyűlésbe – vagyis erős politikai legitimációra tett szert. 

FRANCE - FRANCOIS HOLLANDE - NEWLY ELECTED DEPUTY - TULLE
François Hollande volt szocialista miniszterelnök – reaktiválhatják, de a szélsőbalnak nem lesz elég radikális / Fotó: Hans Lucas via AFP

Pártonkívüliek

Az Új Népfront negyedik opciója egy pártonkívüli, független miniszterelnök jelölt lenne. A Népfronthoz hasonló, sebtiben összetákolt koalíciók esetében megoldás lehet egy külső jelölt is. A szociáldemokrata Raphaël Glucksmann ezt a lehetőséget a múlt hónapban vetette fel, amikor Laurent Bergert, a reformpárti CFDT szakszervezet korábbi vezetőjét jelölte.

 Bergert a bal- és a jobboldalon egyaránt elismerik a konszenzus megteremtésére és a szakadékok áthidalására való képességéért. 

Mérsékelt megközelítése azonban Mélenchon számára egész biztosan nem lesz szimpatikus.

Franciaország a káosz felé tart

Mindezt logikusan végiggondolva az következik, hogy a baloldal nem tud majd a második helyen végzett Macronéknak megfelelő miniszterelnök-jelöltet állítani. A Macron-féle pártszövetség így megpróbálkozhat azzal, hogy elcsábítsa a baloldalról a szocialistákat és a Zöldeket, s így próbál meg többséget szerezni a Nemzetgyűlésben, de még ehhez is számos független képviselőt kéne maguk mellé állítani. A parlamenti matek – nem végleges adatok alapján – a közvetkezőképpen néz ki: 

  • a Nemzetgyűlésben 557 képviselő ül, tehát a többséghez 289 szavazat szükséges.
  • Az Új Népfrontnak van 188 helye, ebből a Mélenchon-féle LFI-nek 78, a szocialistáknak 65, a Zöldeknek 33,  kommunistáknak pedig 9, függetlenként 3 képviselő csatlakozott hozzájuk.
  • Macronéknak 161 helyük van,
  • a Nemzeti Tömörülésnek (NT) 142,
  • az elvben az NT számára megnyerhető Republikánusoknak pedig 48. 
  • függetlenként 38-an jutottak be a Nemzetgyűlésbe.

Így 

ha Macronék el tudják csábítani a szocialistákat és a Zöldeket, akkor is csak összesen 271 szavazatuk van, ami elég távol van a szükséges 289-től, 

tehát kénytelenek lennének megkörnyékezni a függetleneket. Macronék és az Új Népfront összefogása meglehetősen problematikus – főleg ha Mélenchon miniszterelnök akar lenni –, bár így 349 képviselői hellyel meglenne a kényelmes többség. 

Tipikus patthelyzet alakult ki, amelyben a jelenlegi kormány – ki tudja meddig – ügyvezetőként a helyén maradhat.

 A 2027-ig tartó ciklussal rendelkező Macron elnöknek elvben lehetősége van rendeleti úton kormányozni, de az alkotmány erre is szab egy limitet. A Népfront megpróbálkozhat a kisebbségi kormányzással is, ehhez azonban olyan kormányfőre lenne szükség, aki akár „projektalapon” képes többséget hozni a Nemzetgyűlésben. Itt azonban az előzőekben ismertetett miniszterelnök-problémába ütközünk. Vagyis Franciaország a káosz, a bénultság felé halad.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.