BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódik az ádáz küzdelem a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg tovább küzd a Hamász fegyvereseivel. A harcok most a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városánál folytatódnak.

Tovább folynak a harcok a Gázai övezet északi, középső és déli részén – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője kedden. Arról adott tájékoztatást, hogy a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah város körzetében járművükön feléjük haladó palesztin fegyveresekkel végeztek az izraeli erők. A légierő vadászgépeit is bevetették a térségben a terrorista infrastruktúra megsemmisítésére.

izraeli háború Gázai övezet
A harcok most a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városánál folytatódnak / Fotó: AFP

A vadászgépek hétfő este csapást mértek a Hán-Júniszban felállított rakétakilövőkre, ahonnan hétfőn az iszlamista fegyveresek hónapok óta a legnagyobb rakétatámadást indították az övezettel szomszédos izraeli települések ellen mintegy húsz rakétával. Az izraeli válaszcsapás előtt az IDF a térség evakuálására szólította fel a civileket.

Az övezet északi részén, Sedzsajában is tovább harcolnak az izraeli csapatok. Együttműködésben a légierővel a Hamász infrastruktúráját és terroristákat számoltak fel, és megtámadtak egy épületet, ahonnan páncéltörő rakétákat lőttek ki az izraeli katonákra. Közben az övezet közepén is megöltek számos fegyverest.

Az izraeli háború kétszázhetvenedik napján két újabb, egy 25 és egy 30 éves tartalékos katona esett el a Gázai övezet középső részén. Hétfőn egy 22 éves katona halálát jelentették be, akit Ciszjordániában, Túl-Karm mellett egy menekülttáborban folytatott razzián pokolgép ölt meg. A háború kezdete óta 674 izraeli katona vesztette életét, közülük 320-an a gázai szárazföldi hadműveletek megindítása óta.

Hétfő este ezrek vettek részt Tel-Avivban az „Itt az idő” címmel megrendezett békenagygyűlésen, amely a háború befejezésére, az elraboltak szabadon engedésére és békekötésre szólított fel. A békét szorgalmazó szervezetek vezette rendezvényen közéleti és kulturális személyiségek, valamint olyan gyászoló családok vettek részt, akik az október 7-i terrortámadásban vesztették el hozzátartozóikat.

Mindegyik fél azt gondolja, hogy csak az övé a tér. A másik népnek nincs joga itt létezni

– mondta beszédében Juvál Noa Harari professzor. Hozzátette, hogy a helyzet egyre rosszabb, de soha nem késő kijavítani. „A háború nem a természet törvénye, hanem emberi döntés. Választhatsz mást, és elkezdhetsz békét kötni. Minden háború a szakadékba vezetett minket. Itt az ideje, hogy még egy esélyt adjunk a békének” – zárta gondolatait.

Tagadja Izrael, hogy lerombolta volna a gázai házak felét

Az izraeli hadsereg adatai szerint csupán az épületek 16 százalékát semmisítették meg, szemben az ENSZ műholdfelvételeken alapuló adataival, melyek szerint az építmények felét lerombolták.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.