BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
G7 preparations in Bari, Italy

Giorgia Meloni: „ez hülyeség és gyerekes”

Az olasz miniszterelnök szerint mindenki tisztában van Olaszország jelentőségével, miután az Európai Unió harmadik legnagyobb gazdaságával rendelkezik, és nem mellesleg az EU egyik alapító tagállama. Éppen ezért bárki vezeti majd az Egyesült Államokat az idei elnökválasztást követően, Giorgia Meloni képes lesz vele együtt dolgozni – csakúgy, mint Ursula von der Leyennel.

„Hülyeség és gyerekes azt gondolni, hogy két G7-nemzet szövetsége megváltozna egy kormányváltással” – mondta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök egy interjúban a novemberi amerikai elnökválasztásra utalva. A 47 éves politikus szerint mindenki tisztában van Olaszország jelentőségével, miután az Európai Unió harmadik legnagyobb gazdaságával rendelkezik, és nem mellesleg az EU egyik alapító tagállama. Éppen ezért bárki vezeti majd az Egyesült Államokat az idei szavazást követően, képes lesz vele együtt dolgozni. 

Ursula von der Leyen, Giorgia Meloni
Ursula von der Leyen (balra) és Giorgia Meloni egymás tenyerébe csapott / Fotó: AFP

Csakúgy, mint Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel, noha pártja az ellen szavazott, hogy a német politikus második alkalommal is az uniós végrehajtó testület élére kerüljön.

„Eddig is együttműködtünk, és ezt a kooperációt a jövőben is folytatni fogjuk” – jelentette ki Meloni von der Leyennel való kapcsolatáról.

Az olasz kormányfő, egyben az Olaszország Fivérei (vagy Olasz Testvériség) párt EP-küldöttségének vezetője azt mondta, hogy kénytelenek voltak Ursula von der Leyen ellen szavazni, mivel túlságosan kereste a baloldali pártok, például a Zöldek támogatását. Hozzátette: Von der Leyen programja szerintük nem hordozza a változás valódi üzenetét az EU-ban.

Giorgia Meloni ugyanakkor visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a Fratelli d’Italia szavazata meghiúsíthatja Olaszország esélyeit egy jelentősebb tárcára vagy akár egy ügyvezető alelnöki pozícióra: „Szerintem ez az olvasat szürreális”

– hangsúlyozta. 

Mint ismert, az olasz kormánypárt mellett a Fidesz is nemmel szavazott Ursula von der Leyen újraválasztására. Orbán Viktor a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy azért nem támogatták az újabb ötéves elnöki ciklus megkezdését, mivel a bizottsági elnök teljesítménye a testület élén „harmatgyenge” volt. A miniszterelnök szerint egy ötéves periódus alatt az európai embereknek sokkal többet kellett volna kapniuk.

Orbán úgy fogalmazott, hogy Von der Leyen az uniós miniszterelnökök „alkalmazottja”, akinek az a dolga, hogy végrehajtsa a kormányfők akaratát. Szerinte az Európai Bizottság elnökének ez nem sikerült.

Egy jobb főtitkárt kellett volna találnunk

– állapította meg Orbán Viktor. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.