BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 887. napja – Besorozott orosz rabok szöktek meg a kiképzésről

Victory Day military parade in Moscow
Összefoglaló:

Körözést adtak ki az orosz hatóságok kilenc rab ellen, akik az orosz hadsereghez csatlakozva szabadultak ki a börtönből, ám megszöktek egy belgorodi kiképzőtáborból.

Victory Day military parade in Moscow, háború, rab, rabok
A háború miatt rabok is csatlakozhatnak az orosz hadseregbe / Fotó: AFP

A rabok közül kettőt gyilkosságért ítéltek el, míg három másikat testi sértésért a helyi sajtó szerint. A kötözési plakátok szerint a rabok július 26-án és 27-én léceltek le a kiképzésről, ám azt nem részletezték, hogy hogyan – derül ki a Kyiv Independent beszámolójából.

A háború kezdete óta csatlakozhatnak rabok a hadműveletekhez

A körözések szerint a katonaszökevények Belgorod városának közelében lehetnek. Az orosz rabok 2022 nyara óta szabadulhatnak a börtönből, amennyiben hajlandók részt venni az ukrajnai háborúban. 

Erre eleinte a Wagner-csoport kötelékében volt módjuk, ma már azonban a besorozott rabok is a hadügyminisztérium irányítása alatt állnak.

A rabok – köztük olyanok is, akiket erőszakos bűncselekményekért ítéltek el – hat hónapos katonai szolgálatért cserébe kaphatnak kegyelmet. Ugyanakkor legtöbbjüket főként olyan rohamcsapatokhoz osztották be, melyeket gyakorlatilag ágyútöltelékként használtak fel a háború során.

Ez a helyzet 2023 szeptemberében változott meg, ám ekkor a szolgálat idejét is hat hónapról egy évre növelték és 2024 eleje óta a rabok nem kegyelemmel szabadulnak, hanem csupán feltételesen kerülnek szabadlábra a katonáskodás után. Kitüntetés vagy súlyos sérülés esetén azonban továbbra is jár a kegyelem.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.